nejtilleu_logga  Folkrörelsen Nej till EU 

2009-01-09

Vilken del av nejet förstår de inte?

Uttalande från CAEUC, den irländska kampanjorganisationen mot EU-konstitutionen/Lissabonfördraget.

emiärminister Brian Cowen förbereder sig för att driva en andra folkomröstning om Lissabonfördraget. Och hans franska kollega Nicolas Sarkozy, som tidigare har förnekat det franska folket att säga sitt om fördraget, är ”mycket tillfredställd” med att ”det irländska folket skall tillfrågas igen”. De sex månader sedan de irländska väljarna levererade ett genljudande Nej till Lissabon har varit sex månader under vilken den politiska eliten i Bryssel och i Dublin har oförtröttsamt arbetat med att undergräva folkets vilja.

ilken del av nejet förstår de inte?

en irländska regeringen säger nu att de ”garantier” den har fått från de andra EU-staterna kommer att lugna de irländska väljarna om de ”betänkligheter” de har om Lissabonfördraget. Vad de inte har förstått är att dessa betänkligheter återfinns i aktuell text i Lissabonfördraget, som har lämnats oförändrat. De skulle istället ha sagt efter 12 juni i ljuset av nejet, vi kommer inte att ratificera. Om de hade gjort detta hade fortsatta ratificeringar i andra medlemsstater varit utan värde, eftersom Lissabonfördraget måste godkännas av samtliga 27! Fördraget skulle ha varit dött och begravt!

om det är skrivet ålägger Lissabonfördraget EU att liberalisera handeln, förbjuda restriktioner mot kapitalrörelser, och blåsa upp den militära kapaciteten. Med andra ord fördraget fortsätter med den fria marknad och militaristiska politik som har lett världen fram till den ekonomiska och politiska röra den nu är inne i – från finanskrisen till slagfälten i Irak och Afghanistan.

i behöver en annan europeisk modell - en som skulle stödjas av en stor del av det europeiska folket om det skulle tillfrågas – som prioriterar social utveckling, rättvisa och fred. Förklaringar och garantier som inte förändrar den grundläggande tilltron till fördraget kommer inte att åstadkomma detta.

nga politiska förklaringar eller löften om förpliktelser eller till och med protokoll i framtida EU-fördrag kan förändra Lissabonfördraget eller EU:s domstols överhöghet att tolka artiklarna i fördragen. Dessa kommer att träda i kraft i god tid före framtida EU-fördrag ens har börjat förhandlas.

ursomhelst är det intressant att regeringens föreslagna ”förtydliganden” täcker områden som löntagarnas rättigheter, offentlig service och neutralitet. Detta antyder att dessa verksamheter faktiskt spelade en avgörande roll när fördraget röstades ned tidigare i juni. Så även om det är ofullständigt har regeringen tvingats att ta hänsyn till dessa omständigheter.

Med andra ord så lönar det sig motstånd och ta kampen.

Det är nu inte läge för ge upp detta motstånd – vi behöver pressa på och arbeta för en verklig förändring, som i sanning säkerställer löntagarnas rättigheter, försvarar den offentliga servicen, reglerar marknaden, och av militariserar EU. Detta betyder att vi ännu en gång kommer att föra kampanj mot en ratificering av Lissabonfördraget, som vi kommer att föra tills det är förändrat i grunden. Vi kommer inte att acceptera det, och det skulle inte heller övriga folk i Europa göra, om de fick en chans att rösta om det.

CAEUC, Campaign Against the EU Constitution, består av en rad organisationer såsom vänsterpartiet Sinn Féin och Peoples Movement, Folkrörelsen Nej till EU:s systerorganisation i Irland.)