nejtilleu_logga  Folkrörelsen Nej till EU 

Stöd kravet på ett socialt protokoll

Den irländska fackföreningsrörelsen, eller i vart fall delar av den typ elektrikernas och ingenjörernas TEEU, har eller kommer att ställa krav om ett undantag för arbetsrätten i form av ett juridiskt bindande protokoll under de förhandlingar som pågår mellan regeringen i Dublin och EU:s institutioner om villkoren för en andra folkomröstning om Lissabonfördraget i Irland.

Ett sådant förslag finns redan utarbetat av Europafacket [ETUC]. Inför ratificeringen i den svenska riksdagen användes det föreslagna sociala protokollet som en avledningsmanöver för att få Lissabonfördraget godkänt. Men det är en helt annan situation nu.

I slutkampanjen av den irländska folkomröstningen fick EU-domstolens antifackliga avgöranden i Viking-, Laval- och Ruffertmålen ett betydande genomslag. Den fackliga centralorganisation ICTU rekommender förvisso medlemmarna att rösta ja till Lissabonfördraget, men ledningen var splittrad. 14 röstade för beslutet, fem mot och åtta lade ned sina röster. Och flera medlemsförbund, anförda av TEEU med 45.000 medlemmar, uppmanade sina medlemmar och andra löntagare att säga nej till Lissabonfördraget.

Hela 74 procent av den irländska arbetarklassen följde de revolterande fackförbundens uppfordran och röstade nej till det nya fördraget.
Frågan är alltså mycket politiskt laddad och kan inte nonchaleras av den irländska regeringen eller regeringarna i de andra 26 EU-länderna. Det är därför den irländske premiärministern Brian Cowen begär en så kallad Lavalgaranti inför en ny folkomröstning om Lissabonfördraget. I det franska ordförandeskapet slutsatser från EU-toppmötet den 12 december lovar man också att ”bekräfta den stora vikt unionen fäster vid [...] arbetstagarnas rättigheter”.

Vad detta innebär i praktiken återstår att se. Men troligt är att hela eller i vart fall stora delar av den irländska fackföreningsrörelsen kommer att ställa sig bakom TEEU:s krav om att Europafackets förslag om socialt protokoll ska inkluderas i Lissabonfördraget. Kravet stöds också av vänsterpartiet Sinn Fein och oberoende ledamöter i det irländska parlamentet, The Dail. Labour Party, de irländska socialdemokraterna, har uttalat att de är djupt besvikna över att regeringen bara lyckades erhålla ”vaga försäkringar” om löntagarnas rättigheter vid toppmötet i december. Och labourledaren Eamon Gilmore har uttalat att partiet kommer att motsätta sig en andra folkomröstning om inte nya förslag som läggs fram till folket är ”betydligt annorlunda” än Lissabonfördraget.

Mot denna bakgrund förefaller det såväl taktiskt som radikalt att irländarna inför en [eventuell] andra folkomröstning adopterar Europafackets förslag till socialt protokoll, och kräver att detta protokoll ska gälla för Irland, eller Irland och andra intresserade länder, eller unionen som helhet såsom ETUC:s förslag egentligen handlar om.

Men att göra ett sådant protokoll rättsligt bindande låter sig inte göras utan en ny regeringskonferens och omförhandlingar av Lissabonfördraget. Det duger inte med betydelselösa deklarationer [typ den ensidiga förklaring om den svenska arbetsmarknadsmodellen som finns i det svenska anslutningsavtalet och som inte hade någon som helst betydelse när EU-domstolen avgjorde Lavalmålet]. Eller med någon form av politisk kompromiss mellan de nuvarande regeringarna i medlemsländerna om att någon gång i framtiden komplettera EU:s fördrag med någon form av socialt protokoll. Lissabonfördraget måste öppnas upp för reella förhandlingar och det reviderade fördraget ratificeras i samtliga 27 EU-länder.

Men det kommer att bli oerhört svårt, för att inte säga omöjligt, att få igenom Europafackets förslag om ett socialt protokoll. Inte minst därför att det måste godkännas av samtliga EU-länder, inklusive Storbritannien vars socialdemokratiske premiärminister Gordon Brown protesterade när Irlands premiärminister Brian Cowen tog upp frågan om ”arbetstagarnas rättigheter” på decembertoppmötet. Och hur ska man kunna övertyga regeringarna i Lettland, Estland, Litauen, Polen och de andra låglöneländerna i östra EU att frivilligt avstå från sina ”komperativa fördelar” på EU:s gränslösa och avreglerade inre marknad...

Hursomhelst. Att stödja irländarna i deras krav på juridiskt bindande protokoll för arbetsrätten är kanske den sista chansen att stoppa Lissabonfördraget. Ju mer stöd de får från folkliga rörelser, fackföreningar och kanske regeringar och parlament i de andra medlemsländerna, ju större möjligheter att tvinga den irländska regeringen att föra fram dessa krav under de förhandlingarna som pågår bakom kulisserna inför EU-toppmötet i juni.

Man kan som våra irländska kamrater betrakta förslaget om ett socialt protokoll som en ”win-win-situation”, dvs. man har allt att vinna och inget att förlora. Om förslaget mot förmodan går igenom, är det en framgång eftersom det skulle kunna neutralisera effekterna av de antifackliga EU-domarna, eller i vart fall kasta grus i EU-maskineriet. Och om det inte går igenom ökar chansen att det blir ett nej även i den andra folkomröstningen i Irland, eftersom man då konkret kan bevisa att det i praktiken handlar om att rösta om samma gamla fördrag igen. Inte en enda stavelse har ändrats i Lissabonfördraget. Då återstår inget annat för den irländska arbetarklassen än att mobilisera på nytt för än att förhindra att demokratin och folkviljan körs över av eurokraterna i Dublin och Bryssel.

GÖSTA TORSTENSSON

redaktör för Kritiska EU-fakta

2009-03-09