nejtilleu_logga  Folkrörelsen Nej till EU 

2009-06-02

KDU säger nej till Lissabonfördraget

Lissabonfördraget innebär ett sluttande plan eftersom det bara definierar golvet för EU:s makt, istället för att sätta ett tak. Dessutom öppnar det upp för framtida grundlagsändringar utan någon ny regeringskonferens. Det kan jag inte ställa upp på.

Det säger Charlie Weimers, som är ordförande för kristdemokratiska ungdomsförbundet, KDU. Han är 26 år och kommer från Hammarö i Värmland.

Vi välkomnar Irlands nej i folkomröstningen. Eftersom förslaget till grundlag är tänkt att utgöra EU:s grund framöver så ser vi det som självklart att alla medlemsstaterna ska acceptera dokumentet. Med hänsyn till att Irlands folk har sagt nej till förslaget i dess nuvarande form skulle det vara högst odemokratiskt att driva igenom det, säger Charlie Weimers.

- Vi kommer att motsätta oss varje försök att implementera EU-grundlagen i dess nuvarande form. I sakfrågan ser vi att Lissabonfördraget innebär ett sluttande plan. Det flyttar mer beslutsmakt från folket, definierar vad EU minst ska besluta om och öppnar dessutom upp för framtida förändringar av fördraget utan att någon regeringskonferens behöver hållas. KDU kan inte ställa sig bakom ett fördrag som sätter ett golv, istället för ett tak, för EU:s makt.

Charlie Weimers menar att KDU nu lägger om sin EU-politik.

Vi lämnar den okritiska federalismen bakom oss, och utgår istället från en europarealism. Det är hög tid för den svenska borgerligheten att sluta ta varje kritisk röst som intäkt för dold europaskräck. Vi vill se ett EU som bara arbetar med frågor där den mellanstatliga nivån är den mest effektiva. Vi pratar inte bara om ”ett smalare och vassare EU”, vi menar det.

Charlie Weimers är förutom ordförande i KDU, vice ordförande för YEPP, den största partipolitiska paraplyorganisationen för unga i Europa. Han finns på plats 19 på Kristdemokraternas valsedel i EU-parlamentsvalet.

Att kryssa Charlie Weimers är ett alternativ för kristdemokrater som är kritiska eller skeptiska till EU. Ett annat alternativ är att kryssa kristdemokraten Leif Danielsson som står på fjärde plats på Junilistans valsedel. Leif Danielsson var tidigare ordförande för den EU-kritiska organisationen Kristdemokrater för en alternativ Europapolitik (Kale).


GÖSTA TORSTENSSON