nejtilleu_logga  Folkrörelsen Nej till EU 

2009-06-28

”Gemensamt uttalande från de nordiska organisationerna mot EU:

Solidaritet med det irländska folket - nej till Lissabonfördraget!

På EU-toppmötet i Bryssel kom medlemsstaternas stats- och regeringschefer överens om att Irland inte får några verkliga undantag från Lissabonfördraget. EU-ledningen vägrar att omförhandla Lissabonfördraget och tvingar irländarna att rösta en gång till om samma fördrag som de röstade nej till i juni förra året.

Lissabonfördraget, EU:s nya grundlag, är den hitintills mest omfattande fördragsändring som gjorts inom EU. Mer makt flyttas från de nationella parlamenten till EU:s olika överstatliga maktorgan. Samtidigt får de stora medlemsstaterna betydligt starkare ställning på de mindre medlemsstaternas bekostnad. Lissabonfördraget befäster EU-rättens överhöghet och bäddar för att allt fler frågor förs upp till EU-nivån. Dessutom lägger den nya EU-grundlagen grunden till en federal polisstyrka och förvandlar EU till en militär allians.

Vid Brysseltoppmötet tog EU:s stats- och regeringschefer ett ”beslut” om så kallade ”rättsliga garantier” för Irland när det gäller familjepolitik, skattepolitik och säkerhetspolitik riktade till den irländska regeringen. Syftet med dessa ”garantier” är att ge regeringen i Dublin en förevändning att anställa en ny folkomröstning om den nya EU-grundlagen. Men det är enbart humbug. Folkomröstningen kommer att gälla samma Lissabonfördrag som det irländska folket redan röstat nej till. Inte en stavelse har ändrats, inte ett kommatecken har flyttats.

På Svenska Dagbladets ledarsida kunde man läsa under rubriken ”EU-kosmetik ska vinna irländarnas röster” om att irländarna i höst ska folkomrösta en gång till om ”i princip samma sak”. Men nu med tillägget: ”Vi garanterar att ni inte ska tvingas göra det ni ändå inte behöver göra.”
Vi vill med detta uttalande förklara vår solidaritet med det irländska folket och vår förhoppning om att de än en gång kommer att rösta nej till Lissabonfördraget. Deras kamp är vår kamp.


Lea Launokari, Alternativ til EU, Finland
Søren Søndergaard, Folkebevægelsen mod EU, Danmark
Eva-Britt Svensson, Folkrörelsen Nej till EU, Sverige
Ragnar Arnalds, Heimssyn, Island
Heming Olaussen, Nei til EU, Norge