nejtilleu_logga  Folkrörelsen Nej till EU 

2009-07-12

Irländarna tvingas rösta en gång till om Lissabonfördraget

Irlands premiärminister Brian Cowen har tillkännagett att landet ska rösta om Lissabonfördraget den 2 oktober. För drygt ett år sedan röstade irländarna nej och stoppade därmed införandet av den nya EU-grundlagen.

EU:s toppmöte den 18-19 juni gav ”rättsliga garantier” för att Lissabonfördraget inte på något sätt kommer att påverka Irlands neutralitet, skatte- och familjepolitik. Ett ”ickebindande uttalande” gjordes också om att det är viktigt med sociala framsteg och skydd för löntagarna.
– På den grunden rekommenderar jag regeringen att vi på nytt vänder oss till landets invånare för att söka deras tillstånd för att ratificera fördraget, sade Cowen när han gav beskedet till parlamentet om att omröstningen ska ske den 2 oktober.

Enligt slutsatserna från junitoppmötet är de så kallade rättsliga garantierna förenliga med Lissabonfördraget och kommer inte att kräva en ny ratificeringsprocess i de medlemsländer som redan godkänt Lissabonfördraget.

På Svenska Dagbladets ledarsida kommenterade man under rubriken ”EU-kosmetik ska vinna irländarnas röster” att irländarna i höst ska folkomrösta en gång till om ”i princip samma sak”. Men nu med tillägget: ”Vi garanterar att ni inte ska tvingas göra det ni ändå inte behöver göra.”
Roger Cole, ordförande för den irländska fredsrörelsen PANA, är starkt kritisk mot Brian Cowen:

- Regeringspartiet Fianna Fail som just lidit det sämsta valresultatet sedan partiets bildande 1927 har beslutat att bestraffa det irländska folket genom att tvinga dem att rösta om exakt samma fördrag som de förkastade i en demokratisk omröstning förra året, säger Roger Cole.

I ett uttalande från Sinn Fein, det enda partiet i det irländska parlamentet som är motståndare till Lissabonfördraget, anklagar Aengus Ó Snodaigh, partiets talesman i EU-frågor, premiärministern för att svika folken i Irland och Europa genom att hålla en andra folkomröstning. Han säger att Sinn Fein motsätter sig antagande av Lissabonfördraget till dess ”vi har ett nytt fördrag som motsvarar de djupgående invändningar som inte bara medborgarna i detta medlemsland, utan miljoner av människor runt om i EU har”.

När Irland höll sin första folkomröstning om fördraget i juni förra året röstade 53,4 procent av irländarna nej och 46,6 procent ja. I nuläget är en majoritet av irländarna för Lissabonfördraget. En undersökning som gjordes i maj visade att 52 procent av irländarna nu är för, medan 29 procent är emot.

Men även inför den första irländska folkomröstningen om fördraget ledde ja-sidan under en längre tid. Då visade en mätning som gjordes i slutet av februari att 46 procent var för fördraget och 23 procent emot.

- Eftersom folkomröstningen blir i början av oktober har vi inte mycket tid, men jag är övertygad om att om den andra omröstningen om Lissabonfördraget blir en europeiskt kamp utkämpad på irländsk mark och inte bara en irländsk kamp då är en andra seger möjlig. Det skulle inte bli en seger bara för det irländska folket, utan även för det svenska folket och alla andra folk i Europa, säger Roger Cole från PANA.

GÖSTA TORSTENSSON