nejtilleu_logga  Folkrörelsen Nej till EU 

Tysklands ratificering kan försenas ytterligare

2009-08-31
Tysklands regering vill att Lissabonfördraget ska godkännas i expressfart före det tyska parlamentsvalet och den irländska folkomröstningen. Vänsterpartiet Die Linke som är missnöjda med regeringens förslag hotar att överklaga beslutet till författningsdomstolen, något som kan försena hela processen.

I juni sa den tyska författningsdomstolen att Lissabonfördraget inte var helt förenligt med den tyska grundlagen. Ändringar behövdes göras för att det tyska parlamentet ska få ett starkare inflytande på den tyska regeringens agerande i EU-frågor.

Fem tyska partier - de kristdemokratiska CDU och CSU, Socialdemokraterna, Liberalerna och de Gröna - kom nyligen överens om hur det tyska parlamentets inflytande över regeringens EU-politik ska regleras i förhållande till Lissabonfördraget. Ännu är inte alla detaljer klara, men när det tyska utrikesministeriet informerade EU-ländernas diplomater framkom följande: Regeringen ska i betydligt större utsträckning än i dag informera parlamentet i EU-frågor. Regeringen tvingas också att lägga fram konsekvensanalyser före varje beslut i ministerrådet. Vidare måste den presentera en subsidiaritetsanalys som motiverar varför en fråga ska avgöras på EU-nivå och inte i Tyskland.

Tysklands parlament får även ett avgörande inflytande när det gäller ett eventuellt gemensamt militärt EU-försvar. Om makt ska flyttas från Tyskland med hjälp av en kvalificerad majoritet i ministerrådet måste parlamentet först ge sitt godkännande. En majoritet av parlamentarikerna kan i frågor som är av särskild nationell betydelse, exempelvis inom socialpolitiken eller straffrätten, tvinga regeringen att dra i nödbromsen som i EU ger stater rätten att tillfälligt skjuta upp ett beslut i ministerrådet.
Partiöverenskommelsen behandlas i Förbundsdagen (underhuset) den 8 september och i Förbundsrådet (överhuset) den 18 september.

Men det EU-kritiska vänsterpartiet Die Linke vill se en skarpare lagstiftning som ger parlamentet mer makt i EU-frågor än vad regeringen föreslår.
- Förbundsrådet kommer inte att få så mycket makt som rapporterats i tidningar, uppgifterna är felaktiga. Vi kommer att lägga fram ett eget förslag, säger Kurt Neuman, politisk assistent för Die Linkes parlamentsgrupp.

Om lagen antas så som förslaget ser ut i dag överväger Die Linke att överklaga till författningsdomstolen, precis som de gjorde förra året efter att parlamentet behandlade Lissabonfördraget för första gången.

- Jag tror att det finns en majoritet i vår parlamentsgrupp för en överklagan till författningsdomstolen. Det vore det mest konsekventa, säger Kurt Neuman.
Die Linke bildades i juni 2007 genom ett samgående mellan det reformerade östtyska kommunistpartiet och en grupp utbrytare ur det västtyska socialdemokratiska SPD med Oskar Lafontaine i spetsen. Partiet betecknar sin politiska ideologi som demokratisk socialism. Med omkring 71.000 medlemmar står Die Linke i Tyskland storleksmässigt på fjärde plats.

Om Die Linke vänder sig till författningsdomstolen försenas ratificeringen och Tyskland kan då bli det sista landet där parlamentet ger sitt godkännande till Lissabonfördraget. Enligt diplomatiska källor i Berlin har regeringen räknat med att lagen kan komma att överklagas men hoppas att domstolen då ska snabbehandla klagomålet inom några dagar för att slutligen avvisa invändningarna som irrelevanta. Men hur den politiskt oberoende tyska författningsdomstolen ställer sig till en överklagan vet ingen i nuläget.

Lördagen den 5 september, tre dagar innan det tyska parlamentets behandling av det nya lagförslaget, kommer det att anordnas en motdemonstration i Berlin. Huvudparollen är ”Nej till EU-diktatur - Folkomröstning om Lissabonfördraget”.

Bakom demonstrationen står det oberoende medborgarinitiativet för fördragsfolkomröstning ( www.eu-vertrag-stoppen.de ) och Volksinitiative. Demonstrationen börjar klockan 17.00 vid S-Bahnhof Friedrichstrasse. (För den som har vägarna förbi Berlin.)


GÖSTA TORSTENSSON