nejtilleu_logga  Folkrörelsen Nej till EU 

Frank Keoghan, fackförbundet TEEU: Lissabonfördraget är antifackligt och odemokratiskt

2009-09-23


- En ja-röst till Lissabonfördraget kommer att säkerställa att marknadens intressen alltid kommer att ha företräde över löntagarnas rättigheter, säger Frank Keoghan, ordförande för fackförbundet TEEU som organiserar elektriker och ingenjörer.

Han menar att de så kallade garantierna som utlovades på EU-toppmötet i juni inte har någon rättslig verkan. De förtydligar, men ändrar varken innehåll i eller tillämpning av Lissabonfördraget.

- Detta betyder att de irländska väljarna har tvingas rösta om exakt samma text ytterligare en gång. Trots att de redan har förkastat det – och trots löftena från den irländska regeringen att den inte ville att folket skulle rösta om samma fördrag, säger Frank Keoghan.

Han berättar att det faktum att irländarna tvingas om exakt samma fördrag som förra gången, har bekräftats av EU:s ordförande Fredrik Reinfeldt som till Svenska Dagbladet uttalat att ”de rättsliga garantierna gäller endast för Irland, och kommer inte ändra någonting i själva fördraget”.

Har Irland fått några garantier som upphäver effekterna av Lavaldomen och de andra antifackliga domarna från EU-domstolen, frågar jag Frank Keoghan när vi träffas på TEEU:s nationella högkvarter på Gardiner Row i centrala Dublin.

- Nej, inga alls, svarar han.

- Den så kallade högtidliga förklaringen om arbetsrätt och sociala frågor är bara en vänskaplig överenskommelse mellan EU:s statschefer, som är ett värdelöst dokument för den irländska fackföreningsrörelsen.

Frank Keoghan betonar att ”förklaringar” inte har någon rättsverkan inom EU. Det är enbart politiska uttalanden eller löften, som görs av en medlemsstat ensidigt eller av flera tillsammans. Det finns flera sådana förklaringar som bifogats Lissabonfördraget. Dessa har ingen bindande rättsverkan för de medlemsstater som är en del av EU.

- Det är EU:s domstol som tolkar EU-fördragen. Således innebär ett EU-fördrag det som EU:s domstol säger vad det betyder i enskilda konfliktfrågor. Politiska förklaringar kan inte ta över vad som stipuleras i fördragen, vilket domstolen stöder sig på i olika mål. Förklaringar kan därför inte binda upp EU:s domstol, säger Frank Keoghan.

TEEU (Technical, Engineering and Electrical Union) har 45.000 medlemmar och är, enligt Frank Keoghan, det fackförbund i Irland som står tydligast för ett nej till Lissabonfördraget.

TEEU menar att Lissabonfördraget är odemokratiskt och att det kommer att befästa att ”marknadens intresse” alltid kommer att ha företräde för löntagarnas rättigheter då det ger EU:s stadga för grundläggande rättigheter samma juridiska status som själva fördraget.

- EU-domstolens rättspraxis som lyfter fram marknadens överhöghet är också inskriven i förklaringarna till stadgan, vilka EU-domstolen liksom de nationella domstolarna måste ta hänsyn till när de dömer i framtida Lavalfall, säger Frank Keoghan.

Han menar därför att de som säger ja till Lissabonfördraget därmed i praktiken säger ja till Lavaldomen och de andra antifackliga EU-domarna.

Frank Keoghan är inte bara ordförande i TEEU, han är även sekreterare i Peoples Movement, systerorganisation till Folkrörelsen Nej till EU, och en av de mest framträdande EU-kritikerna på den gröna ön.

Han är hoppfull om ännu en nej-seger. Peoples Movement satsar på enkla och handfasta budskap till de grupper av vanligt folk som man vänder sig till; det finns inga som helst garantier, arbetsrätten, privatiseringarna samt den ekonomiska situationen.

Den sittande regeringen, som är en koalition mellan borgerliga Fianna Fail och Green Party, är mycket impopulär, och även oppositionspartierna börjar bli impopulära. Dessutom har regeringen inga övertygande argument att förmedla för hur den ekonomiska krisen ska bekämpas. ECB-politiken ska ligga fast för Irland, är regeringens budskap och levererar det ena åtstramningspaketet efter det andra. Samtidigt försöker man övertyga väljarna att rösta ja till Lissabonfördraget med paroller som ”Vote for Jobs” och ”Vote for Recovery”.


GÖSTA TORSTENSSON