nejtilleu_logga  Folkrörelsen Nej till EU 

Mary Lou McDonald uppmanar irländarna att rösta nej

2009-09-28


- De irländska väljarna tillfrågas ännu en gång om exakt samma fördrag som de avvisade i juni förra året. Det säger Mary Lou McDonald, vice ordförande för det irländska vänsterpartiet Sinn Fein.

Mary Lou McDonald anklagar regeringen för att sabotera det mandat den fick förra året för att säkerställa ett bättre fördrag för Irland.

- Nästan en miljon människor, eller 53 procent av valmanskåren, förkastade Lissabonfördraget i 12 juni 2008. De röstade för ett bättre fördrag för Irland och Europa. Resultatet gav den irländska regeringen ett starkt uppdrag och gå till Europeiska rådet och förhandla fram ett bättre fördrag. Regeringen misslyckades med uppdraget.

I EU-valet i juni förlorade Mary Lou McDonald sin plats i EU-parlamentet till Socialist Partys ledare Joe Higgins. Sinn Fein, som är systerparti till Vänsterpartiet, har de senaste åren allt starkare betonat sin positiva syn på EU-medlemskapet samtidigt som man tagit ställning mot Lissabonfördraget.

- Efter den förra folkomröstningen presenterade Sinn Fein för regeringen en serie detaljerade förslag för ett bättre fördrag för Irland och EU. Våra förslag syftade till att skapa ett mer demokratiskt, rättvist, jämlikt och fredligt EU med protokoll som bevarar Irlands neutralitet och självständiga beskattningsrätt, en förstärkt social klausul (för arbetsrätten), bibehållandet av en permanent kommissionär för alla medlemsstater och borttagande av de så kallade pasarellerna (dvs. att EU kan ändra i fördragen utan att sammankalla en regeringskonferens). Regeringens garantier besvarar inte någon av dessa frågor, säger Mary Lou McDonald.
Hon anser att de ”garantier” som regeringen har fått inte på något sätt ändrar texten i fördraget eller ändrar på den påverkan som fördraget kommer att få på Irland.

- Regeringen och ja-sidan hävdar att de så kallade rättsliga garantier som uppnåddes vid Europeiska rådets möte i juni vederlägger det irländska folkets betänkligheter om Lissabonfördraget. Men dessa ”garantier” är inte mer än ett antal klargöranden av några aspekter på Lissabonfördraget. De ändrar inte på något sätt texten i fördraget eller på den påverkan som fördraget kommer att få på Irland och EU, konstaterar Mary Lou McDonald.

- Vi kommer fortfarande att förlora vår kommissionär, enda skillnaden nu är att det kommer att ske 2014 istället för 2009.

- Vår neutralitet kommer fortfarande att undergrävas. Löntagarnas rättigheter och offentlig service kommer fortfarande att attackeras och skatteharmoniseringen kommer fortfarande att underlättas.

- Det faktum att folket ställs inför exakt samma fördrag, innebär för vår del att vi kommer att ge samma svar, säger Mary Lou McDonald.

Hon tror att det blir tuffare den här gången. Regeringen och ja-kampanjen försöker av opportunistiska skäl att använda det ekonomiska kaos som råder på Irland för att genomdriva Lissabonfördraget.

- När vi diskuterar Lissabonfördraget gör vi inte det i ett vakuum. Vi gör det mot bakgrund av folk som förlorar sina jobb, som är rädda för att förlora sina hem. Vi säger att vi behöver en väg framåt, en ny inriktning på politiken. Lissabon erbjuder oss inte detta, säger Mary Lou McDonald.

- Lissabonfördraget var ett dåligt avtal för Irland när det presenterades förra året och det förblir samma dåliga avtal. Sinn Fein kommer att fortsätta kämpa för ett bättre avtal för Irland och Europa. För att kunna få ett bättre fördrag måste vi återigen förkasta Lissabonfördraget. Jag uppmanar väljarna att göra just detta.


GÖSTA TORSTENSSON