nejtilleu_logga  Folkrörelsen Nej till EU 

Patricia McKenna menar att Lissabonfördraget är oförändrat

2009-09-28

 

Patricia McKenna, från irländska Peoples Movement, anklagar den irländska regeringen för politisk manipulation. De så kallade rättsliga garantier som den irländska premiärministern Brian Cowen fått av sina kollegor i de andra EU-staterna är enligt Patricia McKenna, ingenting annat än ”en övning i kreativ manipulation för att bedra den allmänna opinionen”.

Vid EU-toppmötet i Bryssel den 18-19 juni antog EU:s stats- och regeringschefer ett ”beslut” om så kallade ”rättsliga garantier” för Irland när det gäller familjepolitik, skattepolitik och säkerhetspolitik. Man var noga med att understryka att dessa ”garantier” inte påverkar de medlemsländer som redan har ratificerat fördraget.

Redan vid ett tidigare toppmöte hade EU:s stats- och regeringschefer enats om att alla medlemsstater även i fortsättningen ska vara representerade i EU-kommissionen. Det är ett bräckligt löfte eftersom detta enligt ett kryphål i Lissabonfördraget gäller så länge som alla medlemsstater är överens om att kommissionen inte ska minskas. Det räcker med att ett enda land 2014 motsätter sig löftet till irländarna för att det ska vara borta.

Patricia McKenna konstaterar att EU-ledarnas beslut och löften inte förändrar någonting i Lissabonfördraget. Om det skulle förändra bara ett enda ord, så måste fördraget genomgå en ny ratificeringsprocess i alla medlemsstater för att få det godkänt.

- Inte ett enda ord kommer att ändras i Lissabonfördraget av dessa garantier, vilket är skälet till varför medlemsstaterna 27 parlament inte behöver godkänna dem. De så kallade rättsliga garantierna är en tolkning av vad EU:s regeringschefer tror att Lissabonfördraget betyder.

- Men, om Lissabonfördraget träder i kraft så blir det EU:s domstol som ska tolka fördragen och besluta om hur de skall tillämpas. Ett politiskt beslut av ett tillfälligt sammansatt Europeiskt råd av premiärministrar och presidenter, vilket är det som vi presenteras inför, har ingen möjlighet att besluta om vad Lissabonfördraget innebär, säger Patricia McKenna, som är ordförande i Peoples Movement, systerorganisation till Folkrörelsen Nej till EU. Hon har tidigare under tio år varit EU-parlamentariker för De Gröna i Irland.

Patricia McKenna menar att syftet med de ”rättsliga garantierna” enbart är att ge den irländska regeringen en förevändning att anställa en ny folkomröstning om Lissabonfördraget.

Hon påpekar att de ”rättsliga garantierna” återupprepar de försäkringar EU:s stats- och regeringschefer gav redan före den första irländska folkomröstningen om Lissabonfördraget.

- Dessa försäkringar som framfördes av ja-sidan var inte tillräckliga för att övertyga väljarna att rösta för fördraget, och de kommer att misstros av väljarna även i en andra folkomröstning.

Det framställs som Irland har tagit en tuff kamp för att få sina ”rättsliga garantier”, men det är bara en del av taktiken för att bedra folket, menar Patricia McKenna.

- Vägen till och presentationen av dessa så kallade rättsliga garantier är ett medvetet försök att avleda uppmärksamheten från Lissabonfördragets innehåll, vilket kommer att vara oförändrat vid den andra folkomröstningen.

- Överdrifterna om den irländska regeringens hårda kamp för att säkra dessa garantier är enbart ett smart trick som syftar till att få folk att tro att Irland efter en lång kamp förmådde uppnå någonting. Men allt de har åstadkommit är en repetering av ja-sidans argument bekräftade av EU:s stats- och regeringschefer, avslutar Patricia McKenna.

GÖSTA TORSTENSSON