nejtilleu_logga  Folkrörelsen Nej till EU 

Islamofobin finns även i EU:s styrande skikt

2009-12-01

57,5 procent av schweizarna röstade för ett förbud mot byggen av fler minareter, det vill säga muslimska bönetorn som finns i anslutning till moskéer. 22 av 26 schweiziska kantoner sade ja till förbudet. Valdeltagandet var 50,4 procent. Enligt folkomröstningsutslaget ska meningen ”bygge av minareter i detta land är förbjudet” införas i konstitutionen.

Bakom förbudsförslaget står det högerpopulistiska Schweiziska folkpartiet (SVP) som menar att minareterna utgör en islamisering av det schweiziska samhället. För att få folkomröstningen till stånd samlade SVP, tillsammans med det lilla ultrakonservativa partiet UDF, in över 100.000 namn under 18 månader.

SVP fick 29 procent av rösterna i valet 2007 och blev därmed landets största parti. I sin kampanj har partiet, driver en mycket reaktionär invandringspolitik, använt affischer med en burkaklädd kvinna framför en schweizisk flagga, prydd med minareter som liknar kryssningsrobotar.

- Vi vill bara hejda fortsatt islamisering av Schweiz, och då menar jag politisk islam. Att folk utövar sin religion är inget problem, sade Walter Wobmann, ordförande i förbudförslagets stödkommitté, till nyhetsbyrån Reuters.

- Minareterna är en maktsymbol för politisk islam och sharialagar.

I dag har Schweiz fyra minareter och en femte är planerad att byggas. Inga kallelser till bön sker från minareterna. Landet har cirka 200 moskéer och mellan 300.000 och 400.000 muslimer, de flesta av dem från Bosnien, Kosovo eller Turkiet. Totalt bor det sju miljoner människor i Schweiz.

Schweiz regering, förbundsrådet, som består av två socialdemokrater, två liberaler, en kristdemokrat, en allmän borgerlig och en från SVP, har hävdat att minaretförbudet strider mot internationella konventioner om mänskliga rättigheter och religionsfriheten.

Men Schweiz justitieminister Eveline Widmer-Schlumpf, som är avhoppare från SVP, säger att ”förbudet träder omedelbart i kraft”. Men samtidigt varnar hon för att förbudet strider mot den europeiska konventionen om de mänskliga rättigheterna, skriver den Schweiziska tidningen Blick.

Amnesty International kallar valresultatet ett brott mot religionsfriheten medan De gröna i Schweiz överväger att göra en anmälan till Europadomstolen för mänskliga rättigheter. Rådet för mänskliga rättigheter, vid FN: s huvudkontor i Genève, har också uttryckt sin oro.

Minaretförbudet strider mot två internationella konventioner, Europakonventionen om mänskliga rättigheter samt FN:s konvention om politiska och civila rättigheter, som Schweiz har ratificerat.

Samtidigt som människorättsorganisationer och andra fördömer den schweiziska folkomröstningen jublar extremhögerpartier runt om i Europa över resultatet.

- Eliten borde sluta med att förneka européernas önskningar och rädslor. Man måste förbjuda uppseendeväckande symboler som politiskt religiösa muslimska grupper vill införa, sade den franske högerextremisten Jean-Marie Le Pen.

Hans dotter Marine Le Pen, vice ordförande i Front National, uttalade att även fransmännen borde få rösta om lokala moskébyggen.

- Det är skandalöst att man inte lyssnar på folkviljan.

Även Roberto Calderoli, italiensk minister och medlem av främlingsfientliga Lega Nord är nöjd med valresultatet.

- Schweiz sänder oss en klar signal: Ja till klocktorn, nej till minareter. Det behövs en broms för politisk propaganda i Islam, sade Calderoli till den italienska nyhetsbyrån Ansa.

I Danmark tänker Dansk folkeparti lägga fram ett förslag i folketinget om en liknande folkomröstning. Partiledaren Pia Kjærsgaard behöver en tredjedel av folketingets ledamöter bakom sig för att driva igenom en folkomröstning. Men övriga danska partier är avvisande.

Även den holländske högerextremisten Geert Wilders och hans parti Partij voor de Vrijheid (PVV) kräver att regeringen genomför en folkomröstning.

- För första gången har ett folk i Europa öppet motsatt sig en islamisering, förklarade Wilders.

PVV har i dag nio av de 150 mandaten men opinionsmätningar visar att PVV skulle få 27 platser om det var val i dag och därmed bli landets näst största parti.

Den europeiska extremhöger som har eller med stormsteg närmar sig politiskt inflytande, förenas idag av islamofobi som det allt överordnade ärendet.

I Belgien växer Vlaams Belang på budskapet att ”islam är fienden nummer 1 inte bara i Europa, utan till hela den fria världen”.

– Hoten handlar om förlorad frihet, förlorad yttrande- och religionsfrihet på grund av att det politiska islam är en intolerant ideologi, säger Philip Claeys, EU-parlamentariker för Vlams Belang.

I Storbritannien blir nynazistiska British National Party (BNP) alltmer rumsrent i takt med att muslimerna blir måltavla för det politiska budskapet. I EU-valet i juni fick BNP sitt parlamentariska genombrott och erövrade två mandat i EU-parlamentet.

Man kan fortsätta i land efter land.

Extremhögerns islamofobi är oskiljaktigt sammanbunden med den islamofobi som under de senaste åren blivit alltmer comme il faut i de västeuropeiska ländernas styrande skikt.

I Frankrike diskuteras lagfäst burkaförbud, i Tyskland protesteras mot moskébyggen, i Italien rasar en debatt om Europarådets maning om att ta bort krucifixen ur italienska klassrum.

Nicolas Sarkozy, Frankrikes president, förklarade häromåret att islam svårligen låter sig integreras. Det finns ”för många muslimer i Europa”.

Och EU:s nyvalde presidenten, den belgiske kristdemokraten Herman Van Rompuy, har hävdat att ”Turkiet är inte en del av Europa och kommer aldrig att bli en del av Europa”. Dessutom menar han att ett turkiskt medlemskap skulle urholka de kristna värden som finns i Europa.

GÖSTA TORSTENSSON