nejtilleu_logga  Folkrörelsen Nej till EU 

 

Grekiska PAME kämpar mot EU

2010-06-01

På inbjudan från SEKO Klubb 119 (som organiserar förare och värdar i Stockholms tunnelbana) har en delegation från den grekiska fackföreningsfronten PAME besökt Sverige för att informera om det grekiska folkets militanta kamp mot den av EU dikterade nyliberala åtstramningspolitiken i form av lönesänkningar i offentliga sektorn, försämrade pensionsvillkor, skattehöjningar som främst drabbar de redan fattiga osv.

PAME, som fritt översatt betyder Grekiska arbetarnas kampfront, är en partipolitiskt obunden, antikapitalistiskt och antiimperialistisk front för radikala fackföreningar i grekiska LO och TCO. I PAME ingår tio fackförbund såsom Byggnads, Pappers, Livs, tio LO-distrikt samt en del TCO-distrikt och cirka 250 lokala fackföreningar. PAME bildades 1999 och har idag omkring 350.000 medlemmar.

- PAME står i spetsen för kampen i Grekland, berättade Giannis Tasioulas, som är ledamot i grekiska LO:s styrelse och ordförande i Byggnadsförbundet i Aten med 40.000 medlemmar, när PAME-delegationen träffade Jan-Erik Gustafsson och Gösta Torstensson från Folkrörelsen Nej till EU:s Fackliga Nätverk.

I delegationen från PAME ingick också Giorgos Mastraggelis från Transport i Aten och Polyvios Tsirkos som är facklig ledare inom energisektorn och en av grundarna av socialdemokratiska PASOK vilket han har lämnat på grund av partiets högervridning.

- Utan att påstå att vi är de enda som kämpar har PAME spelat en viktig del i de 11 generalstrejker som hittills genomförts de senaste sju månaderna, förklarade Giannis Tasioulas.

Den senaste generalstrejken 20 maj samlade 100.000 i PAME:s demonstration i Aten. Samtidigt strejkade och demonstrerade hundratusentals i 67 andra städer över hela Grekland.

PAME är motståndare till EU och andra ”imperialistiska organisationer” såsom Nato och IMF. PAME har kontakter med fackföreningsrörelsen i Portugal och Spanien på förbundsnivå, och också via the World Federation of Trade Unions.

GÖSTA TORSTENSSON