nejtilleu_logga  Folkrörelsen Nej till EU 

 

Europafacket backar upp åtstramningsprogrammen

2010-07-05

John Monks är generalsekreterare för Europafacket (ETUC), vars styrelse består av ledamöter från fackliga centralorganisationer i Europa. Just nu är LO:s ordförande Wanja Lindby Wedin också ordförande för Europafacket. Europafacket är en varm tillskyndare av Europeiska union, och var t.ex. den första fackliga organisation som ställde sig bakom Lissabonfördraget, EU:s nya grundlag.

Det är kanske då inte så konstigt att John Monks på det hela taget säger ja till EU:s och EU-kommissionens åtstramningsprogram. I en intervju med EUobserver 11 juni förklarar han varför.

I intervjun beskriver Monks först den nuvarande ekonomiska situationen som ”extremt farlig” och han fortsätter; ”Detta är 1931, vi rör oss tillbaka till 1930-talet och den Stora Depressionen som slutade med militär diktatur. Jag säger att vi inte är där än, men det är potentiellt mycket farligt, inte bara ekonomiskt, utan även politiskt”. Monks hänvisar också till EU-presidenten Jose Manuel Barroso om stabiliteten i Europa: ” Jag hade en diskussion med Barroso förra fredagen om vad som kan göras för Grekland, Spanien, Portugal och övriga länder och hans budskap var väldigt rättframt: ’’Lyssna, om de inte genomför åtstramningsprogrammen, så kommer dessa länder att gå under i vad som vi uppfattar som demokratier. De har inget val’ Barroso är mycket bekymrad. Han chockerade oss (Europafacket) med en apokalyptisk vision av demokratier i Europa som kollapsar på grund av sina skuldbördor”.

Efter att ha förstått av Barroso att diktatur är enda utvägen om åtstramningsprogrammen inte genomförs förklarade Monks att han kommer att göra allt för att de drakoniska åtgärderna som krävs av EU-kommissionen och Internationella Valutafonden genomförs. Monks uttalade att Grekland och andra europeiska länder har inget annat val än att acceptera villkoren för återbetalning av lån som EU och IMF kräver, och det enda hoppet Monks har att ge Grekland är att de kanske kan omförhandla lånen ”om Grekland visar god vilja att acceptera EU:s och IMF:s villkor”.

Andra länder som enligt Monks åsikt ”inte har något val” annat än att samtycka till lånevillkoren från EU och IMF är Irland, Ungern och de baltiska staterna.

Monks uttalande kommer mycket lägligt för det styrande etablissemanget. Under juni har regeringarna över hela Europa lanserat omfattande åtstramningsprogram med en gemensam nämnare i kraftiga nedskärningar av löner och pensioner, som kombineras med breda angrepp på välfärdssystemen i form av krav på omfattande privatiseringar. Syftet med dessa nedskärningar är att frigöra resurser så att EU:s regeringar fortsatt skall kunna göda banker och det finansiella systemet på medborgarnas och löntagarnas bekostnad.

Efter att generalsekreterare Monks har medgivit att Europa står inför den största faran för auktoritärt ledarskap och diktatur sedan 1930-talet, så klargör Monks passivt att Europafacket avvaktar den nuvarande situationen så länge som möjligt. Europafacket har valt bort breda omedelbara massmobiliseringar av de europeiska löntagarna till kamp mot åtstramningsprogrammen. Istället planerar Europafacket en ”Europadag” den 29 september, som skall sammanfalla med att EU:s finansministrar möts i Bryssel.

Detta kan bara bli en harmlös protest, och Monks försäkrar intervjuaren att denna dag kommer inte att omfatta några masstrejker. ”Vi uppmuntrar våra medlemsorganisationer (t.e.x. LO, TCO, Saco) att ta till stridsåtgärder som del av en meny för olika typer av aktiviteter, men inte till en generalstrejk” betonar Monks.

Jan-Erik Gustafsson