nejtilleu_logga  Folkrörelsen Nej till EU 

 

EU inför sanktioner mot Iran

2010-08-03

EU lägger inför extra sanktioner mot Iran utöver dem som FN:s säkerhetsråd slog fast i juni.


I likhet med de sanktioner som USA infört, och som också Kanada aviserat, är EU-sanktionerna inriktade på energisektorn i Iran.
De flesta straffåtgärderna kommer att träda i kraft omgående, då de publicerats i EU:s officiella tidning.


Bland de nya sanktionerna är förbud mot försäljning av utrustning, teknik och tjänster till Irans energisektor. Det drabbar raffinaderier, flytande naturgasproduktion och prospektering. Det blir också förbud mot nya investeringar i energisektorn och förbud mot export av varor som kan användas för framställning av konventionella vapen.


EU kommer också att närmare bevaka operationer av banker med koppling till Iran i EU och förbjuda dem att upprätta nya kontor.


FN har byggt på sina sanktioner tre gånger sedan de infördes 2006. De är tänkta att avskräcka Iran från att fortsätta anrikningen av uran. FN; USA och EU befarar att Iran är i färd med att skaffa sig kärnvapen.


Enligt en talesman för iranska utrikesdepartementet, som citeras av den statliga iranska nyhetsbyrån Irna, är sanktionerna ineffektiva. De kommer enligt talesmannen bara att försvåra läget.


Sverige har argumenterat emot införande av extra EU-sanktioner mot Iran, men står underdånigt bakom beslutet i EU:s ministerråd.


GÖSTA TORSTENSSON