nejtilleu_logga  Folkrörelsen Nej till EU 

Hårda motsättningar om EU:s budget

2010-11-03
 

En rejäl munhuggning inträffade på EU:s hösttoppmöte i samband med att talmannen i EU-parlamentet höll sitt sedvanliga tal till EU:s stats- och regeringschefer. Talmannen Jerzy Buzek anklagade den brittiske premiärministern David Cameron för att vara ”anti-europeisk”. Cameron hade protesterat mot Buzeks försvar för en EU-budget som kan betala för alla nya initiativ som EU-ledarna tagit.

Jerzy Buzek är ordförande i EU-parlamentets förhandlingsgrupp i förhandlingarna med ministerrådet om 2011 års budget – den första som ska beslutas efter Lissabonfördragets regler. När Buzek talade till toppmötet försvarade han parlamentets bud, som innebär att budgetens ram ökas med 5,9 procent som också EU-kommissionen föreslagit.

Den brittiske premiärministern David Cameron, som samlat tio länder, däribland Sverige, bakom en tuff förhandlingslinje, gick till motangrepp och kallade Buzeks krav om en ökning på 5,9 procent som ”oacceptabel” och ”fullständigt felaktig”. Vid avresan från London hade han lovat att ”tala tufft” till Europa och att han skulle bilda en allians för en fryst budget.

I en kohandel med Tysklands Angela Merkel och Frankrikes Nicolas Sarkozy gick David Cameron med på det tysk-franska kravet om en fördragsförändring om en räddningsfond för euroländerna i utbyte mot att Merkel och Sarkozy ställde upp på Camerons allians mot ökningar av EU-budgeten. Även Sverige, Tjeckien, Danmark, Estland, Finland, Holland, Slovenien ställde upp för den nya alliansen. Men Cameron tvingades gå med på att budgeten ändå skulle tillåtas öka med 2,9 procent under 2011, vilket är ministerrådets förhandlingsbud.

I ett brev till toppmötet deklarerade David Cameron och hans tio allierade, däribland Fredrik Reinfeldt, att ”vi kan inte acceptera mer än så”. Camerons allians utgör därmed en blockerande minoritet som kan sätta stopp för en budget som ökar med mer än 2,9 procent.

Om förlikningsförhandlingarna mellan EU-parlamentet, som pågår under tre veckor, bryter samman tvingas EU-kommissionen klara sig månad för månad med de medel som 2010 års budget medger – med andra ord en frysning till nuvarande budgetnivå på 123 miljarder euro.

GÖSTA TORSTENSSON