nejtilleu_logga  Folkrörelsen Nej till EU 

Irland tvingas ansöka om nödlån från EU

2010-11-23

EU:s finansministrar gav på söndagskvällen sitt stöd till Irlands ansökan om ett nödlån från EU och Internationella valutafonden (IMF). En formell ansökan lämnades in under måndagen. Lånen från EU och IMF ska lugna oron på marknaderna, är det tänkt.

– Jag kan bekräfta att regeringen har framfört en begäran till den Europeiska Unionen och att de har accepterat, sade den irländske premiärministern Brian Cowen på en presskonferens i Dublin på söndagskvällen.

Finansminister Brian Lenihan sade samtidigt att den exakta summan av nödpaketet återstod att arbeta fram. En källa uppger till nyhetsbyrån Reuters att stödet från EU och IMF kommer att röra sig om mellan 80 och 90 miljarder euro.

EU-kommissionären Olli Rehn sade, enligt Reuters, att det ekonomiska stödprogrammet från EU och Internationella valutafonden IMF för Irland kommer att pågå i tre år — samt att storleken på stödet kommer att beslutas i slutet av denna månad.

Bland övriga EU-länder finns en stark oro för att Irlands statsfinansiella problem ska smitta av sig på Portugal, Spanien och Italien, vilka i likhet med Irland och andra länder i valutaunionens periferi sitter fast i den ekonomisk-politiska fälla som euron innebär.

De båda nyliberala institutionerna EU och IMF kommer att ställa hårda krav på Irland. Inför telefonmötet uttalade sig den tyske finansministern Wolfgang Schäuble:

– Irland måste uppfylla strikta villkor och dessa kommer att förhandlas de kommande dagarna så att det inte bara handlar om att tillhandahålla finansiering utan också om att säkerställa att problemen blir lösta, sade han till tysk tv.

Frankrikes finansminister Christine Lagarde säger att EU och IMF skickat en "mycket stark signal" till penningmarknaden i och med räddningspaketet för Irland. Enligt Lagarde återstår dock fortfarande att "förhandla med den irländska regeringen om summan, tidtabellen och villkoren".

I årets budget har nedskärningar gjorts på 4 miljarder euro. Bland annat har löner inom den offentliga sektorn sänkts med mellan 5 och 15 procent. Barnbidragen har reducerats och arbetslöshets-försäkringen minskats för personer under 25 år och de som fått avslag på sina jobbansökningar. Budgeten för 2011 med ytterligare sparkrav ska presenteras av regeringen den 7 december och landet behöver inte ta upp lån på marknaden förrän mitten av 2011.

Bland irländarna är ilskan stor över hur regeringen hanterat skuldkrisen. Nyheten om att regeringen tvingats ansöka om nödlån ledde till protester på Dublins gator.

– Folk är redo att marschera mot regeringsbyggnaderna, på ett sätt som jag aldrig tidigare sett, sade en icke namngiven medlem av oppositionspartiet Fine Gael till The Irish Independent.

Tidningen skrev på söndagen att irländarna är "fullständigt rasande över det sätt på vilket regeringen har ljugit", och menade att räddningspaketet kan bli början till slutet för premiärminister Brian Cowens regering.



GÖSTA TORSTENSSON

 

Faktaruta/

Irland har möjlighet att ta hjälp av den så kallade europeiska räddningsfonden, European Financial Stability Facility (EFSF), på totalt 750 miljarder euro som EU-kommissionen, ECB och IMF har ställt till förfogande. Det krävs ett enhälligt beslut från EU:s medlemsländer om delar av den fonden ska kunna användas. När den aktiveras trycks obligationer upp som förs vidare till landet som ska räddas. Fondens kreditvärdighet garanteras av euroländerna (utom Grekland). Största garantin står Tyskland för med 123 miljarder euro.