nejtilleu_logga  Folkrörelsen Nej till EU 

Frihetskampen mot EU har förlorat en av de bästa

2010-12-31

Sören WibeJunilistans ordförande Sören Wibe, 64 år, avled nyligen efter en kortare tids sjukdom. Wibe, som var professor i skogsekonomi vid Sveriges lantbruksuniversitet i Umeå, var tidigare riksdagsledamot och EU-parlamentariker för Socialdemokraterna.

Sören Wibe var en tongivande EU-kritiker. Han var under många år ordförande i Socialdemokratiska EU-kritiker och under ett par år vice ordförande i Folkrörelsen Nej till EU. Inför folkomröstningen 2003 var han ledande i kampanjen mot Sveriges inträde i EMU.

Sören Wibe lämnade Socialdemokraterna 2008. I en artikel som publicerades på Dagens Nyheters debattsida förklarade han varför:

"Det finns en gräns för hur mycket den egna övertygelsen kan avvika från den officiella partilinjen. För min del nåddes den gränsen i samband med Lavalfallet i EG-domstolen. Det gavs många löften i samband med omröstningen om medlemskap 1994, men inget var heligare än det om strejkrätt och kollektivavtal. I partidokument och i officiella handlingar upprepades att medlemskapet var riskfritt. [...] Utan denna garanti hade svenska folket aldrig röstat ja den gången för 14 år sedan. [...]

Det finns ett hyckleri som präglat de flesta svenska partiers EU-politik ända från början. Det gäller dels det stora samförstånd som finns, dels ambitionen att dölja omfattningen av den maktöverföring som sker. Inom socialdemokratin framställs EU-projektet gärna som en arena där vänstern i kamp mot högern söker tämja det internationella kapitalet. [...]

Höger mot vänster - sossar mot moderater, så har huvudtemat varit i EU-kampanjerna. Och visst finns det skillnader mellan högern och vänstern.

Men vad man inte gärna berättar om, är att den röda tråden i EU-projektet är att förvandla Europa från en kontinent med oberoende nationalstater till ett federalt Storeuropa. Det är ju denna huvudinriktning som förklarar varför man skaffar sig egen valuta, egen president, egen utrikesminister och eget försvar. Kommission, EU-parlament och domstol formar inte EU för att bekämpa kapitalet, utan för att skapa en federal stormakt. Och om detta är moderater och socialdemokrater fullständigt eniga då de kommer till Bryssel.

Men på hemmaplan gäller en annan sanning. Här är alla politiker EU-kritiker och motståndare till överstatligheten. Maktöverföringen döljs genom att skylla impopulära EU-beslut på sittande regering. [...] Allt kan skyllas på en dålig regering och en valhänt hantering, men allt har en och samma grund. Nämligen den maktöverlåtelse som i stort samförstånd mellan socialdemokratin och den borgerliga alliansen skett, från Sveriges riksdag till EU:s institutioner.

Lavaldomen är ett resultat av detta politiska spel. Jag vill inte längre delta i detta. Min gräns är passerad."

Efter att Sören Wibe lämnat Socialdemokraterna blev han ordförande för tvärpolitiska Junilistan. Han var antifederalist och hade en vision om ett Europa  byggt på självständiga och demokratiska, men fredligt samarbetande nationalstater.

Sören Wibe  var en politiker som inte dagtingade med sitt samvete. Frihetskampen mot EU har förlorat en av de bästa.


GÖSTA TORSTENSSON