nejtilleu_logga  Folkrörelsen Nej till EU 

Extremhögern på frammarsch i Ungern

2011-01-08

Det styrande högerpartiet Fidesz - Ungerska medborgarunionen - bildades 1988 som ett liberalt parti, men har sedan mitten av 90-talet vandrat högerut och är idag ett högernationalistiskt parti med tydliga populistiska och auktoritära drag.

Partiet satt i regeringsställning 1998-2002 men förlorade valet 2002 och lyckades inte heller återvinna makten 2006. I valet 2010 däremot rönte man stora framgångar och erhöll i koalition med kristdemokratiska KDNP 52,3 procent av rösterna och hela 263 mandat (av 386) i parlamentet (Országgyűlés).

I EU-parlamentsvalet 2009 fick Fidesz drygt 56 procent av rösterna och 14 av Ungerns 22 platser i EU-parlamentet. Fidesz är medlem i Europeiska folkpartiet (EPP) och dess EU-parlamentariker sitter i Europeiska folkpartiets grupp (kristdemokrater) (EPP), dvs. samma partigrupp som de svenska Moderaterna och Kristdemokraterna.

I höstas hölls lokalval som bekräftade den totala dominansen för Fidesz. Nu har partiet 22 av 23 borgmästare i Ungern och egen majoritet i alla regionfullmäktige.

Den politiska vänstern i Ungern har kollapsat. Socialisterna, MSZP, som har styrt Ungern i åtta år, led ett braknederlag i parlamentsvalet 2010.

Den mest högljudda oppositionen utgörs i stället av det nyfascistiska partiet Jobbik. I parlamentsvalet blev Jobbik (allierade med svenska Nationaldemokraterna) tredje största parti med 47 platser i parlamentet. Året innan erövrade Jobbik tre av Ungerns 22 platser i EU-parlamentet.

Jobbik är en aggressivt nationalistisk organisation som flirtar med expansionism och separatistiska stämningar i grannländerna, gör politik av antiromska och antisemitiska fördomar, och håller sig med uniformerat garde efter klassisk fascistmodell.

Regeringspartiet Fidesz relation till Jobbik är komplex.

Efter 2002 års parlamentsval, då Fidesz förlorade mot den socialliberala koalitionen, började det högernationalistiska "motståndet" att organiseras framför allt i form av så kallade medborgarkretsar, grundade efter uppmaning från Fideszledaren Viktor Orbán. Till den medborgarkrets som Orbán själv ledde inbjöds även den senare partiledaren för Jobbik, Gábor Vona.

"Vi behöver ett parti till höger om oss", ska Orbáns tidigare minister István Stumpf ha sagt i slutet av 2002, "som tillåter sig ståndpunkter som inte ett seriöst parti kan inta, fast samtidigt utan att skada moderpartiet". Jobbik skulle alltså fungera som språkrör för allt det som många Fideszanhängare tänker men som officiellt är tabu. Så kom det sig att den politiska debatten i Ungern blev allt mer rasistisk, särskilt i de massmedier som stod nära Fidesz och Jobbik. Genom samarbeten mellan lokalgrupperna växte efter hand en massrörelse som kallar sig "motkulturell" och fungerar som antidemokratisk, utomparlamentarisk opposition.

Fidesz drev inför senaste parlamentsvalet en populistisk valkampanj som fiskade i den storungerska nationalismens grumliga vatten. Genom att vägra att fördöma Jobbiks antisemitism och antiziganism, av rädsla att förlora väljare till partiet, bär Viktor Orbán dessutom del av skulden för Jobbiks intåg i parlamenten i Budapest och Bryssel.

- Jag ryser när jag ser vissa i pressen beteckna Fidesz som "center höger", säger den brittiske antirasisten Graeme Atkinson vid Searchlight Magazine till EUobserver (19/4 2010).

- De är nationalistiska populister, vad som på tyska ibland betecknas som völkisch [ung. nationalromantisk] höger.

GÖSTA TORSTENSSON