nejtilleu_logga  Folkrörelsen Nej till EU 

Italiens premiärminister ska verka för ett federalt EU

2013-05-06


Italiens nye premiärminister Enrico Letta klarade en förtroendeomröstning i parlamentet den 29 april, med 453 röster för och 150 emot. Dagen efter, den 30 april, fick han godkännande från senaten, det italienska parlamentets överhus.

Letta leder en samlingsregering som består av det vänsterorienterade Demokratiska partiet, Silvio Berlusconis parti Frihetsfolket och Mario Montis parti Scelta Civica.

I sin programförklaring inför parlamentet betonade Letta regeringens EU-vänliga hållning och vilja att arbeta för ”ett alltmer politiskt enat Europa”.
”Min första resa går till Berlin, Paris och Bryssel för att visa att vår regering är ”europeista”, sa premiärministern. (Resmålen avslöjar vilka det är som styr i ”det nya Europa”.)

Den 30 april, bara några timmar efter att han erkänts som premiärminister i det italienska parlamentets överhus, senaten, reste Enrico Letta till Tyskland för politiska samtal med förbundskansler Angela Merkel.

”Under de senaste fem krisåren kunde vi inte finna lämpliga lösningar därför att det inte fanns tillräckligt med Europa”, sade Letta i Berlin. ”Detta är mitt uppdrag och även Tysklands, eftersom båda våra länder har en federalistisk kallelse. Europa gick alltid framåt när Italien och Tyskland arbetade tillsammans.”

Med anledning av Italiens ordförandeskap i EU andra halvåret 2014, sade Letta att han vill att ”Europa” uppnår fyra mål; ”bankunion, fiskal och ekonomisk union samt en politisk union”.

GÖSTA TORSTENSSON