nejtilleu_logga  Folkrörelsen Nej till EU 

Det norska Arbetarpartiet kongress sade nej till EU:s postdirektiv

2011-04-14

I Sverige har riksdagspolitiker genomfört EU:s postdirektiv utan offentlig debatt. Delar av det som en gång vara ”hela Sveriges post” ingår nu i den svenskdanska koncernen Posten Norden, vars styrelseordförande är den danske mångmiljardären Fritz Schur, som enligt Svenska Dagbladet är ”känd för sina många och goda förbindelser i den internationella affärsvärlden, bland annat har han deltagit i den hemlighetsfulla Bilderberggruppens möten”.

Annorlunda är det i EES-landet Norge. På Arbetarpartiets kongress röstade 9 april en förkrossande majoritet av 181 av de 229 delegaterna för att Norge skall säga nej till EU:s tredje postdirektiv. Detta är ett kraftigt nederlag för partiordföranden Jens Stoltenberg som på kongressen agerade för ett kompromissförslag som förkastades.

Det norska facket Postkom har de två sista åren med uppbackning av praktiskt taget hela fackföreningsrörelsen arbetat för ett norskt veto. 56 procent av Arbetarpartiets kommunalpolitiker har stöttat vetot, och bara 14 procent har sagt ja. Och 11 av partiets 19 fylkesavdelningar har tydligt och klart nej till direktivet. Arbetarpartiets koalitionspartners Socialistisk Venstre och Senterpartiet har för länge sedan beslutat att de vill ha ett veto. Så nu är hela den norska regeringen för ett veto mot EU:s postdirektiv.

Norska Folkrörelsen Nei til EU skriver att omröstningen på Arbetarpartiets kongress är en fantastisk seger. ”Först och främst är det en seger för näringslivet på distriktsnivå och för tanken att det skall vara möjligt att bo och jobba i hela landet. Det är självklart en seger för Postkom och LO”, säger Folkrörelsens ordförande Henning Olaussen. Han tillägger att det även är en seger för Nei til EU: ”Både för att vi har varit en lojal del i kampen mot postdirektivet i nära samarbete med Postkom och andra allierade. Men också för det slår hål på myten att Norge måste ’krypa’ för Bryssel”.

Det har aldrig hänt tidigare att EES-länderna (Norge, Island, Liechtenstein) har lagt in ett veto mot ett EU-direktiv. Ingen vet riktigt hur EU nu kommer att reagera när norska regeringen kommer att lämna in sin reservation. Men UDs statsekreterare Erik Lahnstein (SP) har sagt att ”norska nationella intressen måste sättas i framsätet”.

I sitt linjetal dömde Håkan Juholt ut avregleringarna av järnvägs- och elförsörjningssektorerna som misslyckade, och som också baseras på ett antal paket av EU-direktiv. Juholt kunde ha lagt till Postens avreglering som ytterligare ett i den växande raden av misslyckande.

Jan-Erik Gustafsson