nejtilleu_logga  Folkrörelsen Nej till EU 

Italienskt fack kallar till strejk mot nedskärningar

2011-08-15

Italiens parlament godkände i förra veckan det åtstramningspaket på 418,5 miljarder kronor som regeringen Berlusconi lagt fram för att sanera de offentliga finanserna. Paketet innehåller privatiseringar av statliga bolag, högre sjukvårdsavgifter, frysta löner för offentliganställda och anställningsstopp inom den offentliga sektorn.

Italien har en statsskuld på runt 120 procent av BNP som är näst högst i EU och är större än Greklands, Portugals, Irlands och Spaniens statsskulder tillsammans.

Italiens gigantiska statsskuld medför enligt SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist att man ”är oerhört sårbar för omvärlden misstro” och att ”det hänger en politisk riskpremie över Italien” som får till följd att räntorna drivs upp. Han menar att det då kan uppstå en snöbollseffekt där Italien tvingas låna pengar för att betala räntor på de lån man redan har.

- En sådan situation blir snabbt okontrollerbar, säger Robert Bergqvist till Dagens Nyheter (13 augusti).

Statistik från Bank of International Settlements visar att franska banker vid årsskiftet hade lånat ut cirka 2.500 miljarder kronor till Italien. Det motsvarar hälften av Italiens skuld till andra EU-länder och är en stor risk för Frankrike som redan är relativt högt skuldsatt.

Italiens största fackförbund uppmanade i söndags medlemmarna att gå ut i generalstrejk i protest mot regeringens åtstramningspaket. Fackförbundet CGIL:s ordförande Susanna Camusso sade till tidningen La Repubblica att tidpunkt för strejken ska beslutas vid ett möte 23 augusti.

– Jag kan inte se något annat sätt att protestera mot detta skamliga sparpaket, sade hon.

GÖSTA TORSTENSSON