nejtilleu_logga  Folkrörelsen Nej till EU 

Eva-Britt Svensson slutar som EU-parlamentariker

2011-08-29

Vänsterpartiets representant i EU-parlamentet, Eva-Britt Svensson, lämnar sitt uppdrag som parlamentariker av hälsoskäl.  Hon slutar med omedelbar verkan och ersätts av Mikael Gustafsson.

– Det känns väldigt tråkigt att behöva lämna uppdraget, men jag är samtidigt glad och tacksam för att jag har fått arbeta för Vänsterpartiet i EU-parlamentet i sju år. Vårt arbete har gjort nytta och vi kommer att fortsätta göra nytta, säger Eva-Britt Svensson.

- Jag är mest nöjd med att jämställdhetsfrågorna fått en helt annan status både i jämställdhetsutskottet, där jag varit ordförande, och i parlamentet som helhet. Jag har gjort nytta vågar jag påstå.

Att Eva-Britt Svensson hoppar av uppdraget som EU-parlamentariker innebär inte att hon lämnar politiken. Bland annat kommer hon att fortsätta sitt engagemang i Folkrörelsen Nej till EU.

- Jag tycker det är fantastiskt att arbeta utomparlamentariskt för att försöka förändra och förbättra samhället, säger hon.

Eva-Britt Svenssons ersättare i EU-parlamentet blir 45-årige Mikael Gustafsson från Nynäshamn. Han var en av Vänsterpartiets toppkandidater i valet till EU-parlamentet 2009 och är bland annat ordförande för Vänsterpartiets programkommission. Mikael Gustafsson har lång erfarenhet som kommunpolitiker och arbetar som politisk sekreterare för Vänsterpartiet i riksdagen.

­– Även om jag hellre hade trätt in under andra omständigheter, känner jag stor lust att fullfölja det viktiga arbete som Vänsterpartiet bedriver i EU-parlamentet. Särskilt starkt brinner jag för jämställdhetsarbetet och miljöfrågorna. Där återstår mycket att göra på EU-nivå, säger Mikael Gustafsson i ett pressmeddelande.

GÖSTA TORSTENSSON