nejtilleu_logga  Folkrörelsen Nej till EU 

Kroatien röstade ja till EU

2012-01-23
I söndags röstade Kroatien om medlemskap i EU. 66 procent röstade ja och 33 procent var emot. Valdeltagandet var lågt, endast 44 procent av kroaterna gick till valurnorna.

I stort sett hela det politiska etablissemanget är för EU-medlemskapet. Men entusiasmen är mindre än när medlemsförhandlingarna inleddes för sex år sedan.

Under förra året var nej-sidan i majoritet i opinionsmätningarna, men ett besök av påven i Rom, som talade sig varm över det djupt katolska Kroatiens plats i EU, hjälpte dock strax ja-sidans siffror att klättra tillbaka uppåt. 

- Det här är en vändpunkt i vår historia, sade Kroatiens premiärminister Zoran Milanovic, när folkomröstningsresultatet var klart.

Tysklands och Frankrikes dominans i EU, inte minst nu i kristider, har varit ett av nej-sidans argument. Kroatien bröt sig ur Jugoslavien och blev självständigt under 1990-talets Balkankrig. Nu fruktar en del att Kroatien, med 4,4 miljoner invånare, får svårt att göra sin röst hörd i Bryssel.

- Vi gick inte i krig för vår nationella identitet bara för att sedan sälja den till kapitalister, sade Zeljko Sacic till nyhetsbyrån AP.

Den 1 juli 2013 blir Kroatien unionens 28 medlem, förutsatt att EU:s nuvarande 27 medlemsländer godkänner medlemskapet i sina parlament.

Med anledning av det låga valdeltagande kan man konstatera att Serbiens kommande medlemskap i EU bygger på bräcklig grund, endast 29 procent av de röstberättigade kroaterna röstade ja till EU.
 

GÖSTA TORSTENSSON