nejtilleu_logga  Folkrörelsen Nej till EU 

 

 

Merkozypakten är en ekonomisk tvångströja!

2012-01-26

Efter att Jonas Sjöstedt, Vänsterpartiets ordförande, studerat det fjärde utkastet till Merkozypakten, som förstås bara finns på engelska, menar han att pakten är ”en ekonomisk tvångströja skräddarsydd för euroländer”.


Här är några Jonas Sjöstedts viktigaste argument till varför Sverige bör tacka nej till Merkozypakten;


Finanspakten överlåter makt över avgörande ekonomiska beslut till icke folkvalda församlingar som EU:s domstol och EU-kommissionen. Det är därmed inte bara en centralisering utan även en avdemokratisering av den ekonomiska politiken.


•  Finanspakten innebär i praktiken ett förbud mot keynesiansk stimulanspolitik. Allt fokus ligger på budgetbalans och nedskärningar medan huvudproblem som bristande konkurrenskraft och låga investeringar inte ens berörs.


•  Det finns inga garantier för arbetsrätten i pakten. Den mycket vaga formulering som finns på området återfinns i en inledande strecksats som saknar juridiskt värde.


Hur socialdemokraterna kan ens överväga ett svenskt inträde i pakten är obegripligt, enligt Jonas Sjöstedt. Det enda hållbara argument som finns för att godta Merkozypakten är att man vill att vi ska ansluta oss till euron.


- Vill socialdemokraterna det, frågar Jonas Sjöstedt.


GÖSTA TORSTENSSON