nejtilleu_logga  Folkrörelsen Nej till EU 

Europafacket säger nej till Merkozypakten

2012-01-30

Under Håkan Juholt som S-ledare blev det nej. Men på Stefan Löfvens första dag blev det ja.

Socialdemokraterna vill att Sverige går med i EU:s finanspakt – Merkozypakten – men bara om flera krav uppfylls av EU.
Socialdemokraterna sade så sent som den 17 januari nej till pakten.

- Det framförhandlade förslaget skulle innebära en smygväg in i eurosamarbetet. Detta är inte en lösning på Europas problem, sade dåvarande S-ledaren Håkan Juholt.

Nu blir det ett ja i stället, knappt två veckor senare, och redan innan Eurokramaren Stefan Löfven formellt tillträtt som partiledare.

Enligt Socialdemokraterna ändrade man sig när regeringen gjorde eftergifter i förhandlingarna i riksdagen.

- Vi har fått gehör för alla våra krav för medverkan i pakten, säger Marie Granlund, vice ordförande i riksdagens EU-nämnd.

Socialdemokraterna krav, som den moderatledda högerregeringen har accepterat inför de kommande förhandlingarna om en svensk medverkan i Merkozypakten är:

* Finanspakten får inte medföra att Sverige överlämnar någon beslutanderätt från riksdagen om det finanspolitiska ramverket.

* Sverige måste ha tillträde till euroländernas toppmöten där finanspakten behandlas.

* Det måste finnas tydlig respekt för arbetsmarknadens parter i avtalet.
Och allt det ska gälla även om Merkozypakten i framtiden blir en del av EU:s grundlag.

Men att regeringen är med på Socialdemokraternas villkor är bara ett första steg, enligt Marie Granlund.

- Om inte kraven godkänns av de andra EU-länderna bör Sverige inte gå med i europakten, säger hon till Dagens Nyheter.

Till skillnad från Socialdemokraterna tar Europafacket (ETUC) avstånd från Merkozypakten. ETUC, med LO, TCO och Saco som medlemmar, kritiserar de pågående förhandlingarna, vars slutenhet försvårar demokratisk insyn och kontroll, och menar att pakten i sig inte löser krisen i eurozonen utan leder istället till mindre tillväxt och högre arbetslöshet.

Enligt ETUC handlar Merkozypakten endast om åtstramning och budgetdisciplin, som tvingar deltagarländerna att följa en skadlig procyklisk finanspolitik med alltför strikta regler i en tid då de flesta ekonomier är för svaga och arbetslösheten för hög. Pakten kommer att leda till en press nedåt på löner och arbetsvillkor och deltagarländer som inte följer bestämmelserna kan dras inför EU-domstolen som kan utdöma böter.

ETUC menar att ”ekonomisk styrning används som ursäkt för att undergräva grundläggande fackliga rättigheter och för att sätta press på lönerna” och lyfter fram frånvaron av ett socialt protokoll i EU:s fördrag.

GÖSTA TORSTENSSON