nejtilleu_logga  Folkrörelsen Nej till EU 

Rekordbesparingar trots hårda protester i Spanien

2012-03-30

Spanska regeringen slog den 30 mars nytt rekord i åtstramningar med en budget som ska leva upp till kraven från övermakten i Bryssel. Premiärminister Marino Rajoy backar inte trots fackens generalstrejk den 29 mars då miljoner människor demonstrerade mot regeringens ”arbetsmarknadsreformer”, dvs. attacker mot löntagarna och fackföreningarna.

Samtidigt som budgetminister Critobal Montoro presenterade budget i Madrid möttes euroländernas finansministrar i Köpenhamn. De gav den spanska regeringen en tuff hemläxa på sitt senaste möte, att höja takten i nedskärningarna med ytterligare 0,5 procent av landets bruttonationalprodukt utöver tidigare planerade besparingar.

Enligt EU-källor, som Dagens Nyheter hänvisar till, har den spanska regeringen i praktiken förhandlat om budgeten med EU-kommissionen för att få godkänt innan den läggs fram för spanska parlamentet.

- Jag tror att Spaniens budget kommer att mottas positivt på eurogruppens möte, säger en EU-diplomat till Dagens Nyheter (30 mars).

Redan förra regeringen, under ledning av socialdemokraten José Luis Rodríguez Zapatero, sparade och sänkte löner. Marino Rajoys borgerliga regering, vald i november, har tvingats öka takten.

Avregleringarna av arbetsmarknaden innebär att uppsägningstiden och avgångsvederlaget minskar, medan maximitiden för tillfälliga anställningar blir tre istället för två år. De indexreglerade lönerna, dvs. att löner automatiskt ökar i takt med inflationen, ska tas bort.

Samtidigt luckras kollektivavtalssystemet upp. Arbetsgivarna ska kunna strunta i nationella kollektivavtal. Riksavtal ska kunna ersättas med ett lokalt avtal med sämre villkor.

Premiärminister Rajuys konservativa regering vann en storseger i valet i november trots hot om en hårdhänt ekonomisk politik för att, som det heter, ta Spanien ur krisen.

Spanien håller EU-rekordet i arbetslöshet, 23 procent eller 5,3 miljoner arbetsföra människor utan ett anställningskontrakt. Med en kräftgång och negativ tillväxt i ekonomin på runt 1,7 procent räknar regeringen med att arbetslösheten kommer att förvärras under hela 2012.

Generalstrejken den 29 mars där flera bilfabrikers produktion stoppades och kommunikationerna drogs ned till miniminivå visar på ett starkt folkligt missnöje med högerregeringens avregleringar av arbetsmarknaden. Den fackliga centralorganisationen CCOO vill i stället se hårdare tag mot skattebedrägerier och större investeringar i offentlig sektor. Enligt obekräftade uppgifter deltog nästan var tredje anställd i generalstrejken.

- Vi kommer inte att backa oavsett hur många eller få som deltar i strejken, sade budgetminister Critobal Montoro.

Om regeringen inte genomdriver en budget som visar att landet kan klara att få ned budgetunderskottet till den kompromiss man kommit överens om med EU, att budgetunderskottet ska minska från 8,5 procent 2011 till 5,3 procent 2012, så hotar Bryssel med att utfärda ekonomiska repressalier mot regeringen i Madrid.

Enligt EU-kommissionären Olli Rehn kommer Spanien för att klara detta mål tvingas genomföra de mest kännbara nedskärningarna i hela eurozonen, bortsett från Grekland. Det handlar om nedskärningar och skattehöjningar på minst 35 miljarder euro, omkring 320 miljarder svenska kronor.

GÖSTA TORSTENSSON