nejtilleu_logga  Folkrörelsen Nej till EU 

EU ökar pressen på Grekland

2012-10-10

Eurogruppen ökade pressen på Grekland och uppmanade landet att snarast bör stänga budgetgapet för 2013 och 2014 med ”trovärdiga åtgärder”. Grekland måste också genomföra de 38 "prior action" före EU-toppmötet i Bryssel den 18 oktober.

Det sade Eurogruppens ordförande Jean-Claude Juncker vid en presskonferens efter eurogruppens möte den 8 oktober i Luxemburg.

Innan euroländerna och IMF kan besluta om nästa delutbetalning av nödlånet på 31,2 miljarder euro måste Grekland och trojkan (EU-kommissionen, ECB och IMF) enas om revideringen av det så kallade anpassningsprogrammet. Det måste ske de närmaste veckorna eftersom Greklands regering uppger att pengarna tar slut i november.

Ekonomikommissionär Olli Rehn sade att det är för tidigt att börja tala om att dela upp nästa delutbetalning i mindre delar för att tillåta den grekiska staten att betala de allra viktigaste utgifterna.

IMF-chefen Christine Lagarde sade att Grekland har gjort framsteg, men att mer måste göras på alla fronter - budgetkonsolidering, strukturreformer och stabilisering av finansmarknaden.

Sedan tidigare har trojkan gett Grekland i uppdrag att genomföra de 38 förhandsåtgärderna innan nästa utbetalning görs.

"Det räcker inte att lova. Handling betyder handling - inte prat", sade Christine Lagarde.

Hon ville inte säga om IMF har nya, mer pessimistiska beräkningar för om Grekland kan nå en uthållig skuldnivå 2020.

"Vi har inga nya siffror. Allting är sammanlänkat. Det ena beror på det andra", sade hon.

Grekland kan komma att missa målet att få ned statsskulden till 120 procent av BNP till 2020, utan statsskulden ser snarare ut att bli 140 procent av BNP. Det skriver tyska Welt am Sonntag med hänvisning till källor med insyn i de grekiska förhandlingarna.

Jean-Claude Juncker sade att det var fler länder än Tyskland, Holland och Finland som var kritiska mot Grekland, utan att nämna de övriga.

Olli Rehn påminde om att Grekland nu tvingas till hårda åtstramningar eftersom landet har ”levt över sina tillgångar” under många år och att startpunkten var ett budgetunderskott på 16 procent av BNP.

Samtidigt som euroländernas finansministrar träffades i Luxemburg var Tysklands förbundskansler Angela Merkel på besök i Aten för att läxa upp Greklands premiärminister Antonis Samaras. Enligt Welt am Sonntags källor ska den tyska regeringen utesluta både en nedskrivning av Greklands skulder och ett tredje stödpaket. Fler än 7.000 poliser hårdbevakade Atens gator och myndigheterna hade förbjudit alla protester i stadskärnan. I eurokrisen spår blir Europa alltmer odemokratiskt.

GÖSTA TORSTENSSON