nejtilleu_logga  Folkrörelsen Nej till EU 

Det svenska snuset hotas återigen

2012-12-06  

Det svenska snuset, i sin nuvarande form, hotas av ett nytt tobaksdirektiv som EU-kommissionen snart presenterar. EU:s skärpta regler mot smaktillsatser i tobak kan innebära kraftiga inskränkningar för de bolag som verkar på den svenska snusmarknaden.

Dagens Nyheter har tagit del av det förslag som EU-kommissionen nu diskuterar, där det framgår att tobaken inte får ha smaker från frukter eller örter som gör den mer lockande för ungdomar. I förslaget nämns också tillsatser som mint, vanilj och koffein.

Förslaget är ett bakslag för den svenska regeringen som har arbetat intensivt för att stoppa exportförbudet.

– Vi befarar att det inte är någon positiv julklapp för svensk del som kommissionen kommer att ge, säger hon. Den svenska regeringen kommer att försöka påverka EU-kommissionen in i det sista, säger handelsminister Ewa Björling (M), som är besviken över EU-kommissionens förslag, till Dagens Nyheter.

Enligt Dagens Nyheter lämnar EU-kommissionens förslag dock en öppning för snustillverkarna när det gäller hur det ska avgöras om tillsatserna i snuset är för höga. Medlemsländerna får ansvar för kontrollen, men det sägs samtidigt att kommissionen får rätt att ingripa på egen hand mot produkter som man anser bryta mot reglerna.

Enligt Aftonbladet föreslår EU-kommissionen även att tobaksprodukter ska innehålla minst 85 procent tobak. Svenskt snus innehåller ungefär 50 procent tobak.

- Det är ett verkligt hot, säger en källa med insyn till Aftonbladet.
Som förslaget ser ut idag skulle svenska snusproducenter tvingas höja tobakshalten.

- Det skulle inte smaka gott och det blir farligare.

GÖSTA TORSTENSSON