nejtilleu_logga  Folkrörelsen Nej till EU 

EU är ingen värdig vinnare av fredspriset

2012-12-12

 

Söndagen den 9 december arrangerade Fredsprisinitiativet 2012 ett protestmöte på Youngstorget i centrala Oslo med efterföljande fackeltåg till Eidsvolds plass nära Stortinget. Huvudparollen för arrangemanget var ”EU 2012: Ingen värdig vinnare/No peace prize for our time”.

Bakom arrangemanget stod ett 50-tal organisationer såväl norska som från andra länder, såsom Folkrörelsen Nej till EU och Kvinnor för fred från Sverige.

- Att ge priset till EU strider helt mot Alfreds Nobels testamente. Norrmännen har gjort det här till ett politiserat pris, sade Tomas Magnusson, ordförande för International Peace Bureau, en av talarna vid manifestationen.

International Peace Bureau (IPB) tilldelades fredspriset 1910 och tillsammans med andra pristagare som Desmons Tutu, Mairead Maguire och Adolfo Perez Esquivel har Magnusson skrivit brev till länsstyrelsen i Stockholm, som har till uppgift att bevaka så att Nobeltestamentet efterlevs, där man kräver att 2012 års pris ogiltigförklaras. Enligt de tidigare fredspristagarna arbetar EU varken för ”folkens förbrödrande” eller för att lösa konflikter med andra metoder än militär, vilket är två kriterier som ska uppfyllas enligt testamentet.

- Den norska Nobelkommittén har skapat sina egna kriterier och ger till exempel priset för insatser inom miljö- kvinnofrågor. De skulle lika gärna kunna ge EU priset i litteratur eller medicin, säger Tomas Magnusson, före detta ordförande i Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen.

Länsstyrelsen i Stockholm har beslutat lämna protesten utan åtgärd. Men enligt Tomas Magnusson kommer IPB inte att nöja sig med det.

- Vi är beredda att driva detta till högsta ort och låta JO pröva saken. Vårt krav är att Nobelstiftelsen betalar tillbaka pengarna till fonden, säger Magnusson.

GÖSTA TORSTENSSON