nejtilleu_logga  Folkrörelsen Nej till EU 

Inga sanktioner mot Israel från EU

2012-12-13

52 kända personer har skrivit ett öppet brev och uppmanat till militär bojkott av Israel efter de senaste bombningarna av Gaza. De fördömer också USA, EU och andra länder för att ha varit delaktiga i attacken på grund av deras stöd till Israels vapenmakt genom bland annat vapenhandel, skriver The Guardian.

Bland underskrifterna finns mottagaren av Nobels fredspris Mairead Maguire, författaren Alice Walker, Pink Floyd-sångaren Roger Waters och Stephane Hessel, en av författarna till FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna.

Sveriges utrikesminister Carl Bildt gjorde den 3 december ett uttalande om situationen i Gaza där han bland annat sade att ”Situationen i och kring Gaza är oacceptabel, den är ohållbar och den är en direkt fara för människors välbefinnande i området liksom för freden i regionen i dess helhet. […]Bildt sade att man ”omedelbart gå vidare med att bryta den ekonomiska och humanitära blocken av Gaza”.

En rad EU-länder, däribland Sverige, och EU:s ministerråd har också protesterat mot nya israeliska bosättningar. Israels premiärminister Benjamin Netanyahu tillkännagav nyligen att man avser att anlägga 3.000 nya bosättningar i det så kallade E1-distriktet vilket kommer att tillsluta östra Jerusalem och splittra Västbanken i två delar.

EU-ministrarna säger i en kommuniké att de är ”djupt förfärade” över den israeliska regeringens planer eftersom de ”kommer att allvarligt underminera möjligheterna av en förhandlingslösning av konflikten genom att äventyra förutsättningarna för en intilliggande och livsduglig palestinsk stat och Jerusalem som den framtida huvudstaden för två stater.”

Storbritannien har uttryckt bestörtning mot de nya israeliska bosättningarna. Men landets utrikesminister William Hague anser inte att det finns förutsättningar för EU att komma överens om att införa sanktioner mot Israel. Det framkom vid en utfrågning i det brittiska underhuset, rapporterar TT.

- Jag tror inte att det finns någon entusiasm inom EU beträffande ekonomiska sanktioner mot Israel. Jag tror inte det skulle finnas något samförstånd om detta, och det är heller inte vårt sätt att ta oss an saken. Istället fortsätter vi att försöka få båda parter tillbaka till förhandlingarna.

Gösta Torstensson