nejtilleu_logga  Folkrörelsen Nej till EU 

Portugal befinner sig i recession

2012-12-17

Ekonomin i krislandet Portugal, ett av fyra euroländer som begärt stödlån från EU och IMF för att klara statsfinanserna, fortsätter nedåt, enligt statistikbyrån INE.

Tredje kvartalet krympte Portugals BNP med 0,9 procent jämfört med kvartalet före och med 3,5 procent jämfört med samma kvartal 2011, enligt reviderade siffror.

Portugals regering räknar med att BNP under hela 2012 minskar med 3 procent, vilket innebär att landet är inne i sin djupaste recession sedan 1970-talet. Arbetslösheten närmar sig 16 procent.

Portugal är ett konkret exempel på följderna av EU:s krispolitik med nedskärningar och andra åtstramningar. I december godkände parlamentet ännu ett åtgärdspaket med skattehöjningar och sämre ersättningar för sjuka och arbetslösa. Skattehöjningarna motsvarar drygt en månadslön för den genomsnittlige portugisiske löntagaren.

Och värre kommer det att bli när euroländernas så kallade finanspakt träder i kraft.

I slutsatserna från det senaste EU-toppmötet I Bryssel slår de 27 EU:s stats- och regeringschefer fast att ”Styrningen inom euroområdet bör förbättras ytterligare på grundval av fördraget om stabilitet, samordning och styrning”, så som euroländernas finanspakt kallas på byråkratbrysselska.

Konkret betyder det att Bryssel än hårdare kommer att diktera villkoren för det folkvalda parlamentet i Lissabon. Och med finanspakten skärps kraven på budgetunderskott och statsskulder, till exempel ska redan befintliga statskulder betalas av med en i finanspakten fastställd procentsats.

GÖSTA TORSTENSSON