nejtilleu_logga  Folkrörelsen Nej till EU 

Kristdemokraterna öppnar för EU-kritisk debatt

2013-01-27


Kristdemokraterna står med tårna nära fyraprocentsstupet och är ett parti som får allt svårare att motivera sin existens. På partiets kommun- och landstingspolitiska dagar i Helsingborg försökte partiledaren Göran Hägglund med ett nytt grepp; han efterlyste en borgerlig EU-kritisk debatt.

I sitt tal inför närmare 1.000 kristdemokrater från hela landet angrep han EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso för att driva på en ökad centralisering i EU.

- Centrala institutioner har velat överta alltfler beslutsområden från medlemsstaterna, till den överstatliga nivån. Och maktcentralisterna tycks använda krisen som förevändning för den agenda som de har haft länge.

- Vi ser nu processer som driver EU längre bort från medlemsländer och medborgare, sade Hägglund.

KD-ledaren tror att många borgerliga väljare blivit mer EU-kritiska.

- Vi som stod på ja-sidan är ofta alltför optimistiska om vad saker ska leda till. Vi måste få en klok debatt om vad EU ska vara.

Göran Hägglund utesluter ett svenskt euromedlemskap för lång tid framöver.

- Ett svenskt deltagande i euron är bortom meningsfull diskussion för överskådlig framtid, sade han.

”Kanske lyckas Hägglund verkligen fånga upp Brysselskeptiska borgerliga väljare, rentav EU-motståndare. Men, och då är vi åter i KD:s stora dilemma: Ingen tror att Europavännen Hägglund är i närheten av att önska att Sverige lämnar unionen. Därmed riskerar också EU-utspelet att framstå som just bara ett taktiskt utspel”, kommenterar Dagens Nyheters ledarredaktion (26 januari).

GÖSTA TORSTENSSON