nejtilleu_logga  Folkrörelsen Nej till EU 

Folkomröstning om EU i Storbritannien

2013-01-29


I ett länge förberett EU-tal utlovar den brittiske premiärministern David Cameron en EU-folkomröstning om de konservativa vinner nästa parlamentsval.

Delar av innehållet hade läckt ut i förväg men i onsdags förra veckan deklarerade David Cameron i ett tal i London att britterna ska få folkomrösta om landets medlemskap – om han och konservativa Torypartiet vinner valet 2015.

I talet listade premiärministern tre stora utmaningar som han menar unionen står inför: problemen i eurozonen som driver fram grundläggande förändringar i Europa, en kris i den europeiska konkurrenskraften och slutligen ett demokratiskt underskott som Cameron menar har ökat under senare år.

– De europeiska ledarna har en skyldighet att höra på dessa bekymmer och vi har en skyldighet att gör något åt det, sade David Cameron.
Han förklarade att han vill omförhandla villkoren för landets förhållande till unionen. I princip vill han omförhandla allt som Storbritannien har gått på under fyrtio år som medlem i EU. Redan i somras tillsatte Cameron en kommission för att utreda vilka maktbefogenheter London vill ta tillbaka från unionen.

I talet nämnde han fem punkter. De handlar om att Storbritannien ska få en friare roll i EU och att makt ska återföras från Bryssel till London. Mer flexibilitet för medlemsländerna att kunna vara med i de EU-samarbeten de vill och stå utanför andra. De nationella parlamentens roll ska stärkas i EU, det är där den demokratiska legitimiteten ligger, enligt den brittiske premiärministern. För att detta ska blir verklighet vill Cameron ha en fördragsändring.

– När vi förhandlat den nya uppgörelsen ska vi ge det brittiska folket en omröstning med ett mycket enkelt in-eller-ut-val, sade David Cameron.
- Om vi lämnar EU blir det för gott, lovade han.

Blir en folkomröstning av sker den troligtvis 2017.

David Camerons krav på omförhandling av Storbritanniens medlemskapsavtal och löfte om en folkomröstning om medlemskapet kan ses som en manöver för att vinna nästa parlamentsval, men det bottnar i den allt bredare och djupare kritiken mot EU på den politiska högerflanken och bland de brittiska väljarna (men också inom fackföreningsrörelsen och Labourpartiet). Enligt flera opinionsmätningar vill redan nu en majoritet av britterna lämna EU.

Det EU-skeptiska högerpartiet UKIP:s starka opinionssiffror visar på ett stort EU-motstånd. Camerons väl valda ord om att öppna upp för möjligheten att lämna EU-samarbetet kan ses som ett resultat av att UKIP växt sig starkare, och att Cameron tvingas förhålla sig till de väljare som övergett honom och hans parti för oppositionen.

Men premiärministern pressas också av en stor och växande EU-skeptisk falang i det egna konservativa Torypartiet. Redan 2011 röstade 81 konservativa parlamentariker för en folkomröstning.

En av dem, David Nuttall, säger så här:

- Skillnaden mellan David Cameron och mig är att han vill ta tillbaka vissa maktbefogenheter från Bryssel. Jag vill ta tillbaka alla.

Nuttall är ordförande i organisationen Better Off Out (ungefär: Bättre utanför) och vill att Storbritannien ska lämna EU:

- Min syn är enkel. Vi skulle klara oss bättre utanför EU. Jag vill ha handel, men förstår inte att vi därför ska vara med i en dyr klubb, säger Nuttal.

En annan EU-skeptisk parlamentsledamot för Camerons Toryparti är John Redwood. Han säger:

- Vi vill handla med övriga Europa, men politisk makt måste tas tillbaka från Bryssel.

Invändningen att en brittisk omförhandling, med ett utträde som möjlig följd, skulle skapa flera års osäkerhet för investerar håller han inte med om.

- Osäkerheten kring vad som händer med euron och euroländerna är större. Se på problemen i Grekland, Spanien och Italien. I Storbritannien vet investerare vad de får, nämligen pundet, menar Redwood som tror att ett nytt avtal är möjligt:

- Tyskar och fransmän vill fortsätta sälja bilar och vin till oss.

På frågan om det inte blir något nytt avtal, svarar Redwood så här:

- Då får vi folkomrösta. Jag tror att det i så fall blir en majoritet för utträde.

GÖSTA TORSTENSSON