nejtilleu_logga  Folkrörelsen Nej till EU 

Vi säger nej till euroländernas finanspakt

2013-03-06


Med EMU-krisen har det blivit alltmer uppenbart att det är EU:s stormakter som dikterar villkoren för övriga EU-länder. Den finanspakt som Tyskland och Frankrike har påtvingat euroländerna innebär allt mer av precis det som hittills fungerat mycket dåligt. Europafackets generalsekreterare Bernadette Ségol säger att finanspakten innebär ”permanent automatisk åtstramning ”och att ”det är en nederlagsstrategi, därför att beslutet skär av varje möjlighet till ekonomisk återhämtning”.

Finanspakten medför att man stramar åt tyglarna för medlemsstaternas finanspolitik [offentliga utgifter och skatter]. I praktiken handlar det om att acceptera kraftiga nedskärningar i välfärden, försämringar för löntagarna och uppluckringar av de fackliga rättigheterna.

Finanspakten innebär ett tvång för länder som har euron som valuta att överge sitt demokratiska självbestämmande över finanspolitiken och acceptera en hårdare styrning från det nya Eurotoppmöte med en särskild ordförande som kommer att styras av stormakternas regeringar och där EU-domstolen, EU-kommissionen och Europeiska centralbanken [ECB] verkställer deras påbud.

Sverige och andra EU-länder utanför euron kan ansluta sig till euroländernas åtstramningspakt på frivillig väg. Men att gå med i finanspakten innebär ytterligare ett steg in i den valutaunion som svenska folket röstade nej till i folkomröstningen 2003 och som 82,3 procent skulle säga nej till om det vore folkomröstning idag [SCB, november 2012].

Riksdagen måste därför säga nej till euroländernas finanspakt.

 

EU-kritiska Centernätverket
Elektrikerförbundet
Emmaus Björkå
Folkrörelsen Nej till EU
Gröna partiet
Hamnarbetarförbundet
IF Metall Gruv 4:an
IF Metall Malmfälten
Kommunal Stockholms län Sektion 30
Kommunistiska Partiet
Rättvisepartiet Socialisterna
SEKO Infranord
SEKO Mellannorrland
SEKO Tunnelbanan Klubb 111
Socialdemokratiska EU-kritiker
Svensk lokförarförening (SLFF)
Svenska Clartéförbundet
Transportarbetareförbundet
Transportarbetareförbundet avdelning 3
Transportarbetareförbundet avdelning 46
Välfärd utan vinst
Ung Vänster
Vänsterpartiet