nejtilleu_logga  Folkrörelsen Nej till EU 

EU vill behålla exportförbudet av snus

2013-03-14

Sverige har inte stöd av ett enda av EU:s övriga 26 medlemsländer för att häva exportförbudet för snus till dessa länder. Det uppger EU-källor för Nyhetsbyrån Direkt.

Inte ens bland EU-länder som normalt står nära Sverige finns något intresse alls för att ge Sverige stöd och se förbudet som en begränsning av varors rörlighet på EU:s inre marknad.

"Det handlar inte om att det bara är kommissionen som vill behålla exportförbudet. Kommissionen har fullt stöd från medlemsländerna. De vill helt enkelt inte ha in snuset i sina länder", sade en anonym EU-källa till Europaportalen.

Slutsatsen är att det ser ut att vara omöjligt att få exportförbudet hävt, tillade källan.

Hälsokommissionär Tonio Borg presenterade den 19 december ifjol sitt förslag till revidering av tobaksdirektivet. Förslaget har kvar både exportförbudet och Sveriges undantag för att tillåta snusförsäljning inom landet. De första diskussionerna om förslaget har nu börjat parallellt i Europaparlamentet och i ministerrådet.

Däremot verkar EU-ländernas inställning vara mer öppen i frågan om Sverige självt ska kunna reglera smaktillsatser. Det finns inga andra jämförbara exempel på en produkt som endast är tillåten i ett enda EU-land, som kan påverkas av att EU beslutar låta Sverige reglera snuset.

Tonio Borg hävdar dock att alla tobaksprodukter, även snuset, ska regleras på EU-nivå. Det skulle vara inkonsekvent att tillåta smaktillsatser till tobak i Sverige som är förbjudna i övriga EU, sade han den 19 december.

GÖSTA TORSTENSSON