nejtilleu_logga  Folkrörelsen Nej till EU 

Massdemonstrationer i Bryssel i dag

2013-03-14

I dag samlas EU:s stats- och regeringschefer för att diskutera mera åtstramningar och nedskärningar framför allt i de krisdrabbade euroländerna. Samtidigt samlar sig europeiska fackföreningsmedlemmar för motdemonstrationer utanför EU-högkvarteret i Bryssel. Enligt nyhetsbyrån AFP har protesterna stöd av fackföreningar i 36 länder och syftet är att kräva en ny ekonomisk politik från de europeiska ledarna.

EU:s 27 stats- och regeringschefer samt EU-presidenten Herman van Rompouy och EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso ska på toppmötet bland annat diskutera vilka effekter åtstramningarna har på tillväxten i medlemsländerna.

Enligt Eurostat, EU:s statistikmyndighet, sjönk industriproduktionen i euroområdet med 0,4 procent i januari, jämfört med föregående månad, och sjönk med 1,3 procent jämfört med samma månad föregående år.

Samtidigt passar euroområdets 17 stats- och regeringschefer på att hålla ett eget toppmöte. I går kom en inbjudan från EU-presidenten Herman van Rompuy till mötet som tar vid direkt efter middagen klockan 22 på torsdagskvällen.

I ett utkast till ordförandeskapets slutsatser från toppmötet ska EU-ledarna prioritera starkare offentliga finanser (lägre budgetunderskott och statsskuld) och lägre arbetslöshet framöver (vilket motsäger varandra eftersom åtstramningar och nedskärningar för att uppfylla de finanspolitiska målen ofelbart leder till högre arbetslöshet), rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

”Det krävs en sanering av de offentliga finanserna i många länder för att investerare och konsumenter ska återfå förtroendet. Fler strukturreformer, höjd pensionsålder, ökade incitament för jobb och stimulans för tillväxt genom åtgärder som inte ökar budgetunderskott och skuldnivåer”, sade statsminister Fredrik Reinfeldt (m) till riksdagens EU-nämnd i går.

De åtgärder som man diskuterar och beslutar om inom EU är som kopierade från den borgerliga alliansens regeringsdeklarationer.

GÖSTA TORSTENSSON