nejtilleu_logga  Folkrörelsen Nej till EU 

Socialdemokratisk storseger i grönländska valet

2013-03-15

Grönland får av allt att döma sin första kvinnliga premiärminister efter socialdemokraternas seger i valet.

Ledaren för det socialdemokratiska partiet Siumut, Aleqa Hammond, gick till val med löften om beskattning av utländska gruvföretag på plats i Grönland för att utvinna de rika mineralfyndigheterna. Siumut vill också ha full självständighet från Danmark.

Grönland är med sina 2,2 miljoner kvadratkilometer världens största ö och har drygt 65.000 invånare. Provinshuvudstad är Nuuk, på danska Godthåb. 1979 upprättades hjemmestyre – självförvaltning och autonomi (eget parlament och regering). Grönland följde Danmark in i EU 1973, men gick ur EU efter en folkomröstning 1982. 2008 hölls en rådgivande folkomröstning om 1979 års hjemmestyre skulle ersättas med selvstyre. Ja-sidan vann med 75,54 procent av rösterna – i klartext ytterligare utökad autonomi men fortfarande i någon mån sammanhållet med Danmark.

Siumut fick 42,8 procent av rösterna i valet och brädade därmed Kuupik Kleist och hans regerande parti – det vänsterinriktade Inuit Ataqatigiit, som fick 34,4 procent. Det betyder att Aleqa Hammond som ledare för det största partiet får i uppgift att bilda regering, och med största sannolikhet blir det Hammond själv som blir premiärminister.

Valet innebär dessutom att ett nytt politiskt parti tar plats i landstinget, Inatsisartut, det grönländska parlamentet; det mitten-vänsterorienterade Partii Inuit, som bland annat vill begränsa det danska språkets inflytande i Grönland. Partiet fick 6,4 procent av rösterna.

Det grekiska parlamentet Inatsisartut har 31 platser. Siumut får 14 mandat, Inuit Ataqatigiit får 11, Partii Inuit, liberala Atassut och socialliberala Kalaallit Nunaani Demokraatit får vardera 2 mandat.

GÖSTA TORSTENSSON