nejtilleu_logga  Folkrörelsen Nej till EU 

”Europa är en kriszon”

2013-03-15

Internationella Röda korskommittén deklarerade vid årsskiftet att organisationen nu betraktar Europa som en kriszon. Många européer är alltjämt fattiga och nödställda, men samtidigt minskar myndigheternas förmåga att hjälpa dem i takt med att sociala nedskärningar genomförs. För första gången måste nu flera nationella Röda korsföreningar fokusera mer på att hjälpa sina egna svårt utsatta befolkningar, istället för på utländska utvecklingsprojekt.

Människor ställs utan mat och inkomst, och de som redan befinner sig i marginalen utan socialt skyddsnät drabbas hårdast.

- Det finns en tyst desperation över att försörjningsmöjligheter, bostäder och framtidstron går förlorad. Det gör att allt känns hopplöst, samhällsklimatet blir hårdare och grupper ställs mot varandra, säger Röda Korsets Sverigechef, Ingela Holmertz, till tidningen ECT.

Projektet ska också överblicka hur nya värderingar och främlingsfientlighet uppstått, när krisen skapat osäkerhet och även en ökad rörlighet av fattiga och papperslösa i Europa. De första resultaten presenteras i en rapport i vår, och ska även diskuteras vid Röda Korsets Europakonferens 2014. Möjligen ska en åtgärdsplan då även utformas.

Portugal är ett talande exempel.

Portugisiska medelklassfamiljer som inte längre kan betala sina räkningar eller ens sätta mat på bordet tvingas vända sig till välgörenhetsorganisationer för att få hjälp.

- I Portugal tvingas vi leva under regler dikterade av denna enormt mäktiga trojka [EU-kommissionen, ECB och IMF] som tvingar oss att böja oss inför ett globalt finansiellt system som saknar skrupler och är helt hjärtlösa. De tvingar oss att överlämna vårt land till en flock gamar bestående av de stora bankerna, säger Mariana Oliviera, psykolog som varit arbetslös i drygt ett år och som nu tvingas leva på sina föräldrar, till nyhetsbyrån IPS.
Enligt den officiella statistiken tvingades en femtedel av alla portugiser leva på mindre än motsvarande 3.100 kronor i månaden under förra året. Det är en summa som ligger långt under landets lagstiftade minimilön på 4.100 kronor i månaden.

Nyligen mottog den portugisiska regeringen nya ”rekommendationer” från trojkan där EU/IMF uppmanar till fortsatta nedskärningar, bland annat ytterligare sänkningar av pensioner och offentliganställdas löner, höjda sjukhusavgifter och att 14.000 lärare avskedas.

GÖSTA TORSTENSSON