nejtilleu_logga  Folkrörelsen Nej till EU 

Socialdemokratisk välfärdskompromiss olaglig enligt EU

2013-04-08

Den socialdemokratiska kongressen beslutade den 4 april om sina viktigaste prioriteringar i det så kallade framtidskontraktet. Kontraktets EU-politik rymmer åtta allmänt hållna punkter.

• EU ska leva upp till sina åtaganden gentemot länderna i sitt grannskap.

• Unionens arbetsformer ska bli öppnare och effektivare.

• Utveckla EU inom de områden där unionen bäst kan skapa gemensamma lösningar på gemensamma problem.

• EU:s utvidgning bör gå vidare.

• Stärk EU som global aktör för utveckling, fri och rättvis handel och försvarare av demokratin.

• Ett socialt protokoll bör läggas till EU-fördraget.

• Avtalen med länderna i regionen bör avspegla de värderingar EU står för.

• EU bör bidra till ekonomisk, politisk och social utveckling exempelvis genom att reformera jordbrukspolitiken och underlätta handel och kontakter mellan människor.

– I framtidskontraktet specificerar vi de absolut viktigaste frågorna. Det är ett kontrakt med väljarna över vad vi ska göra den närmaste tiden. Vi kommer självklart ta fram ett program till EU-valet, säger Marie Granlund (S), vice ordförande i riksdagens EU-nämnd, till Europaportalen.

I framtidskontraktet slår man också fast att Socialdemokraterna under den kommande mandatperioden vill "Hävda Sveriges militära alliansfrihet". Som om man inte vet att det i Lissabonfördraget, EU:s nu gällande grundlag, slås fast att EU ska utveckla ett gemensamt försvar, att medlemsländerna förbinder sig att ställa militära styrkor till EU:s förfogande för militära operationer i omvärlden och att EU redan i dag är en försvarsallians i enlighet med den så kallade solidaritetsklausul som finns i fördraget. Om ett EU-land angrips militärt är de andra skyldiga att ingripa med alla till buds stående medel, inklusive militära.

Den absolut största stridsfrågan på kongressen – vinster i välfärden – löstes genom att en rad kompromissförslag stöttes och blöttes i slutna rum tills båda sidor insåg att det inte gick att komma längre. Resultatet blir att ”välfärdsföretag” får fortsätta att ta ut vinst och en skrivning om att kommunerna ska få mer att säga till om vid etablering av friskolor och styra upphandlingar till icke vinstdrivande företag.

Men sådana begränsningar av kommunala upphandlingar är olagliga enligt EU-rätten. EU kan inte tvinga kommunerna, eller andra delar av den offentliga sektorn att upphandla och privatisera, men om kommunerna, landstingen eller staten väljer att upphandla till exempel tjänster, kan de inte utesluta vinstdrivande ”välfärdsföretag” enligt LOU, Lagen om offentlig upphandling, som är en implementering av EU:s upphandlingsdirektiv

EU-rätt går före nationell rätt, oavsett vad Socialdemokraterna kompromissat sig fram till eller vad en eventuell majoritet i den svenska riksdagen tycker. (Nämnas bör också att det i efterhand visade sig att uppfattningarna om vad kongressen kommit överens om var minst sagt delade bland deltagarna.)

GÖSTA TORSTENSSON