nejtilleu_logga  Folkrörelsen Nej till EU 

OECD varnar för att Slovenien blir nästan krisande euroland

2013-04-10

Slovenien pekas ut som nästa euroland att be om ”nödlån”. Varningen kommer från OECD, de västliga ländernas ekonomiska samarbetsorganisation. Räntorna i Slovenien har stigit rejält den senaste tiden, liksom kostnaden för att försäkra sig mot en betalningsinställelse, rapporter Dagens Industri.

Precis som på Cypern är bankerna det stora problemet. Enligt officiella uppskattningar har Sloveniens banker ”dåliga lån” på omkring 7 miljarder euro, motsvarande knappt 60 miljarder kronor. Det är ungefär en femtedel av Slovenien BNP.

”Slovenien står inför en allvarlig bankkris, driven av överdrivet risktagande, svag styrning av statligt ägda banker och otillräckliga tillsynsverktyg”, hävdar OECD.

Slovenien är i samma situation som de andra krisdrabbade euroländerna. Underskottet i statsbudgeten har ökat betydligt under den ekonomiska nedgångsperioden i eurozonen efter den globala finanskrisen 2008.

Sloveniens ekonomi väntas i år krympa med 2,1 procent. Statsskulden är måttliga 47 procent av BNP men har fördubblats sedan 2008. Enligt OECD kommer den att växa till 100 procent av BNP om inga ”reformer” genomförs.

OECD anbefaller den slovenska regeringen att privatisera de två statliga bankerna Nova Ljubljanska Banka och Nova Kreditna Banka Maribor, samt att andra banker som går med förlust ska avvecklas.

Alplandet med två miljoner invånare var den första republiken som bröt sig ur Jugoslavien och blev en självständig stat 1991. Slovenien blev medlem i EU och Nato 2004 och införde euron som valuta 2007.

GÖSTA TORSTENSSON