nejtilleu_logga  Folkrörelsen Nej till EU 

EU-kommissionen vill införa fri hyressättning

2014-04-11

Sverige bör överväga att avreglera bostadsmarknaden och införa en fri hyressättning. Det föreslår EU-kommissionen i sin årligen återkommande övervakning av makroekonomiska obalanser i Sveriges ekonomi. Sverige granskades tillsammans med 12 andra EU-länder.

På bostadsmarknaden vill kommissionen se ytterligare reformer för att tillåta marknadskrafterna att skapa den ”optimala tillgången” på hyresbostäder till ”lämpliga priser”.

Den fria hyressättningen bör först införas för nybyggda bostäder för att ”spegla hyresgästernas betalningsvilja”. Därefter bör hyressättningen liberaliseras gradvis även för gamla bostäder.

- EU-kommissionen förnekas sig inte i sin avregleringsiver. Inte ens EU-kommissionen kan väl fortfarande tro att ytterligare avregleringar och fri hyressättning skulle skapa mer bostäder till "lämpliga" priser. Så slutsatsen är att EU-kommissionen har en annan anledning. Den vill att fastighetsägarna ska kunna öka sina vinster på hyresgästernas bekostnad, säger Eva-Britt Svensson som är aktiv inom Hyresgästföreningen. Hon är styrelseledamot i Region Sydost och vice ordförande i Växjö-föreningen.

- Istället för ökad rättvisa mellan olika boendeformer så vill nu EU-kommissionen försämra ytterligare för oss hyresgäster, konstaterar Eva-Britt Svensson som vid sidan av sitt engagemang i Hyresgästföreningen bland annat är styrelseledamot i Folkrörelsen Nej till EU.

GÖSTA TORSTENSSON