nejtilleu_logga  Folkrörelsen Nej till EU 

Makteliten undviker EU-debatt

2014-04-18

Trots att Sverige varit EU-medlem i snart tjugo år är det ytterst få, i genomsnitt bara 12 procent, som känner sig välinformerade om de beslut som Sverige är med och fattar i EU. Värst är det bland de yngre där endast sex procent av alla under 40 år anser sig ha koll. Det framgår av en Demoskopundersökning som tagits fram av den nystartade tankesmedjan Forum för EU-debatt.

Undersökningen visar också att få väljare, 27 procent, upplever någon betydande skillnad på EU-politiken mellan Socialdemokraterna och Moderaterna. Nästan halva svenska folket anser att Sverige borde ha fler folkomröstningar i stora EU-frågor och 78 procent anser att en bred och allsidig debatt om EU-frågor är viktig för demokratin.

Varför är det på det här viset? Trots idoga försök från de som är kritiska till Sveriges medlemskap i EU att få till stånd en debatt om aktuella EU-frågor så driver en överväldigande majoritet, oftast bestående av högeralliansens fyra partier tillsammans med Socialdemokraterna, igenom beslut på löpande band i riksdagen under största möjliga tystnad.

Senast beslöt denna förkrossande riksdagsmajoritet att Sverige ska gå med i euroländernas så kallade finanspakt, åtstramningspakt är ett mer adekvat namn, trots att svenska folket sagt nej till euron i en folkomröstning och som 82,3 procent skulle säga nej till om det vore folkomröstning idag [SCB, november 2012].

GÖSTA TORSTENSSON