nejtilleu_logga  Folkrörelsen Nej till EU 

EU är en militärallians

2013-04-24

Den svenska försvarsministern Karin Enström (M) poängterar att EU:s grundlag, Lissabonfördraget, innehåller försvarsgarantier.
– Om man verkligen läser det säger Lissabonfördraget att man måste stödja sina EU-grannar med alla möjliga medel, säger Karin Enström i en intervju med EU-sajten EUobserver.

Hon tillägger att det i artikel 42.7 i EU-fördraget står att medlemsländerna måste stödja varandra om de attackeras.

– Det är verkligen svårt att tänka sig att det inte skulle påverka de andra EU-länderna om ett land […] skulle råka ut för en katastrof eller en attack. Det skulle vara av egenintresse att försöka att stabilisera situationen, säger Karin Enström.

I fördraget står det att om en medlemsstat skulle utsättas för ett väpnat angrepp på sitt territorium, är de övriga medlemsstaterna skyldiga att ge den medlemsstaten stöd ”med alla till buds stående medel”.

Det är första gången någon högt uppsatt politiker från något av de etablerade partierna i Sverige öppet erkänner att EU är en försvarsallians, typ Nato. Istället har man försökt invagga det svenska folket att den militära alliansfriheten består även efter inträdet i EU. Och i detta lurendrejeri deltar även journalisterna på nyhetstidningarna. Så sent som i dag [23 april] skrev Ingvar Persson på Aftonbladets ledarsida att ”ingen har anslutit vårt land till en försvarsunion”.

Till det kommer att Sverige, Finland, Malta, Österrike och Cypern är de enda av EU:s 27 medlemsländer som inte är medlem i militäralliansen Nato. Men enligt Natos hemsida är Sverige ”en av Natos mest aktiva och effektiva partners”.

På EU-toppmötet i december kommer medlemsländernas stats- och regeringschefer att diskutera EU:s försvarspolitik. Frågor som då väntas komma upp är EU:s framtida krishantering vid internationella konflikter, och hur man ska förstärka EU:s gemensamma säkerhets- och försvarspolitik, GSFP. EU:s utrikeschef Catherine Ashton har till detta möte fått i uppdrag att formulera ett diskussionsunderlag.

 

GÖSTA TORSTENSSON