nejtilleu_logga  Folkrörelsen Nej till EU 

Islänningarna röstade mot EU

2013-04-30

Parlamentsvalet på Island innebar storslam för den borgerliga oppositionen. Konservativa Självständighetspartiet blev valetta, medan centerliberala Framstegspartiet kom på andra plats. Tillsammans knep de över 50 procent av rösterna och fick 38 (19 vardera) av alltingets 63 platser och kommer troligen att bilda en koalitionsregering.

Statsminister Johanna Sigurdadottir, som i fyra år lett en koalition av socialdemokrater och ett grönt vänsterparti, fick ett uselt valresultat. 13 procent och 9 platser i alltinget. Vänstern-De gröna (motsvarande Vänsterpartiet i Sverige) fick 11 procent och 7 platser.

De två som kämpar om att bli Islands nästa premiärminister är Bjarni Benediktsson från Självständighetspartiet och Sigmundur David Gunnlaugsson som leder Framstegspartiet.

En av valfrågorna var Islands förhållande till EU. Island är med i EES (tillsammans med Norge och Liechtenstein) och ansökte om EU-medlemskap 2009. Förhandlingarna har gått i stå och låg vilande över valet. Både Självständighetspartiet och Framstegspartiet är emot EU-medlemskap och vill ha en folkomröstning om huruvida förhandlingarna ska återupptas. (Även Vänstern-De gröna är EU-motståndare.)

Enligt Islandsbloggen visar den senaste opinionsundersökningen att 52,2 procent av islänningarna säger nej till EU medan bara 27,6 procent är för.

GÖSTA TORSTENSSON