nejtilleu_logga  Folkrörelsen Nej till EU 

Bara nio procent vill ha euron

2013-05-07

Opinionen för både EU och euron sjunker. Svenskarnas stöd för euron är det lägsta sedan SOM-institutet i Göteborg startade sina mätningar. Knappt var tionde svensk vill införa euron – den lägsta siffran någonsin.

Det visar en rapport från det statliga institutet Sieps som bygger på en opinionsundersökning från hösten 2012 genomförd av SOM-institutet.
Andelen svenskar som är för valutaunionen har sedan 2010 minskat från 28 procent till rekordlåga nio procent. 76 procent av svenska folket är i dag emot euron.

Även stödet för EU-medlemskapet har enligt SOM-institutet minskat, om än inte lika drastiskt. 2010 stödde en majoritet – 53 procent – av de tillfrågade Sveriges medlemskap. 2012 hade den siffran fallit till 42 procent.

Nej-sidan har ökat från 23 procent till 25 procent de senaste två åren. Andelen osäkra har sedan 2010 ökat nästan lika mycket som andelen EU-positiva har minskat från 24 procent till 33 procent.

”Svenska folket har på alla områden blivit mer skeptiska till EU och till ytterligare integration inom unionen”, heter det i rapporten skriven av Sören Holmberg, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Svenskarna har hela tiden varit kritiska när det gäller mer överstatlighet, alltså att EU ska utvecklas mot ett slags Europas förenta stater. Nu är det bara 11 procent som tycker att det är en bra idé, visar rapporten.

I dag, precis som i folkomröstningen 1994, har EU mest positivt stöd bland personer med en ideologisk position klart till höger och bland anhängare till Folkpartiet och Moderaterna. Folkpartisympatisörerna är de mest positiva med 55 procent.

Bland personer men en ideologisk förankring till vänster eller mitten är stödet för EU klart svagare. Vänsterpartiet är de som är minst positiva till EU (10 procent). EU-motståndet är något svagare bland Socialdemokrater och Miljöpartiet, men bara 21 respektive 29 procent är för EU.

GÖSTA TORSTENSSON