nejtilleu_logga  Folkrörelsen Nej till EU 

Carl Bildt vill ha ett federalt EU

2013-06-01


Utrikesminister Carl Bildt (m) vill ha ett EU som ”en federation av nationalstater”. I en debattartikel i Sydsvenska Dagbladet den 17 maj skriver han bland annat att det i världen finns en efterfrågan på "ett starkare Europa - ett Europa som tillsammans vågar och kan mera."

Vidare skriver Bildt: "Jag tillhör dem som inte är rädda för att säga att jag välkomnar en utveckling mot ett Europa som är en federation av nationalstater. Med alla de svårigheter som finns - och vi lever med dem snart sagt varje dag - gäller det att bygga en demokratisk ordning. En ordning som har kraft och möjligheter också utöver de nationella stater som gångna århundradens krig och konflikter har värkt fram i vår del av världen."

Bildt lämnar inte någon närmare beskrivning hur hans EU-federation skulle se ut eller vilka maktbefogenheter den skulle ha. Men per definition innebär ett federalt organiserat EU ökad centralisering av den politiska makten till Bryssel och motsvarande avdemokratisering av EU:s medlemsländer.

Att utveckla EU till en federation går i stäv med vad EU-anhängarna lovade inför folkomröstningen 1994. Näringslivets EU-fakta, en till Carl Bildt närstående organisation, skrev att ”EU-länderna har gemensamt bestämt att vissa beslut skall man fatta tillsammans för att t ex underlätta handeln mellan medlemsländerna eller åstadkomma en effektivare miljöpolitik. För övrigt bestämmer varje land helt och hållet över sig självt.”

I stället för en federal utveckling och centralisering av makten i EU behöver vi en ny folkomröstning, nu när vi så att säga sitter med facit i hand.

GÖSTA TORSTENSSON