nejtilleu_logga  Folkrörelsen Nej till EU 

Storbritannien vill se reformerat EU

2014-01-21

 

Storbritannien kommer att lämna EU, om inte de grundläggande fördragen som styr unionen ändras. Det sa Storbritanniens finansminister George Osborne på en konferens i London den 15 januari med den EU-kritiska tankesmedjan Open Europe.

- Redan när krisen inom eurozonen blossade upp för mer än fyra år sen, förutspådde jag att den skulle leda till en skoningslös utveckling i riktning mot en finansiell och politisk union, och jag fick rätt, sade George Osborne.

Premiärminister David Cameron lanserade för ett år sedan sin plan, att Storbritannien ska förhandla fram nya villkor för medlemskapet, och att den brittiska befolkningen därefter ska få folkomrösta om ett medlemskap. Den kommer förmodligen att ske 2017.

Den processen fortsätter att utvecklas. Det Osborne pekade på är möjligheten att en majoritet av euroländer kan genomdriva beslut mot vad Storbritanniens och andra länder utanför euron önskar.

- Jag kommer aldrig att acceptera det. Fördragen måste ändras, så att länderna utanför euron får fullständiga garantier för att EU inte blir en förlängning av eurozonen.

Exakt hur han vill att EU:s fördrag (grundlagar) ska ändras, förklarade inte Osborne. Men närmare 100 parlamentsledamöter i hans egen parti, konservativa Tories, kräver i ett brev till premiärminister Cameron, att Storbritannien ska ha vetorätt över all lagstiftning inom EU.

GÖSTA TORSTENSSON