nejtilleu_logga  Folkrörelsen Nej till EU 

Skuldkrisen har inte övervunnits enligt Merkel

2014-01-31

Tysklands förbundskansler Angela Merkel uppgav den 29 januari inför Tysklands parlament att EMU:s skuldkris ännu inte har övervunnits helt.
Euroländernas politiska makthavare uppmanas till att fortsätta med ”reformer”, till exempel avregleringar av arbetsmarknaden, och till att stärka EU:s överstatliga institutioner.

EU har varit på "god väg" under början av året och har gjort stora framsteg i kampen mot eurokrisen under det senaste året. Men krisen "har inte övervunnits hållbart och permanent", varnade hon samt tillade att "vi inte ska lita på det bedrägliga lugnet".

Förbundskanslern välkomnar den överenskomna bankunionen inom EU. Det är ett steg som bidrar till att försäkra att den som tar riskerna kommer att vara ansvarig för eventuella förluster. Hon hävdade också att EU fortfarande måste överväga fördragsändringar framöver för att stärka EU:s institutionella ramverk ytterligare.

Avseende Tyskland "gör man sin hemläxa" och går i ledningen för den finanspolitiska konsolideringen genom att utlova en balanserad budget till år 2015. Regeringen gynnas av rekordintäkter på grund av den solida arbetsmarknaden, enligt Merkel.

GÖSTA TORSTENSSON