nejtilleu_logga  Folkrörelsen Nej till EU 

En knapp majoritet i Schweiz röstade nej till ”massinvandring”

2014-02-11

Schweiz hade 9 februari folkomröstning om invandring till landet. Valdeltagandet var högre än vanligt i deras ofta förekommande folkomröstningar, 55,8 procent. En knapp majoritet 50,3procent röstade för initiativet ”mot massinvandring”.

I det fransktalande Schweiz röstade man nej till initiativet, i det tysktalande blev det ett knappt ja och i den mindre italienska delen mer än två tredjedelar ja-röster.

Men mest är det en fråga om delade åsikter mellan storstadsväljare och väljare på landet och i mindre orter. I den globaliserade världen med fri rörlighet kan lägre utbildad arbetskraft slås ut av inflyttade med spetskompetens. Därför finns det väljare som utifrån den egna horisonten vill begränsa arbetskraftens fria rörlighet så att de själva har större möjligheter på en stängd arbetsmarknad. Folk i storstäderna ser däremot ofta problem med att man inte hittar folk med rätt kompetens för rätt jobb och då måste ta in utländsk arbetskraft. Om schweiziska företag i framtiden inte kan utveckla sig på grund av brist på kompetens på personalsidan så är det schweizarna själva som långsiktigt blir lidande. Men det är dock deras sak och deras misstag.

Nåväl, det ena problemet som nu åter uppträder är att EU:s toppolitiker ser ner på den schweiziska modellen med direktdemokrati. Schweiz kan aldrig bli medlem av EU med sitt nuvarande folkomröstningssystem. Hela EU skulle ”förlamas” av ett enda lands direktdemokrati varje gång de vill pröva om folkviljan ställer upp på EU:s direktiv som skall bli lag i det egna landet. EU skall vara ”effektivt” och antagna direktiv i EU skall bara stämplas av de nationella parlamenten och skrivas in i lagen

Politiker som Martin Schulz, Wolfgang Schäuble och Viviane Reding är anhängare av den representativa demokratin i teorin, men i verkligheten skall det inte vara för mycket ”tjafs” från folken. Martin Schulz (S) har uttalat att Schweiz är en fara för EU och en dålig förebild för andra länder.

Det andra problemet nu är vad som skall hända med hela det mellanstatliga paketet av avtal mellan EU och Schweiz. Schweiz har ett antal mellanstatliga fördrag slutna med EU istället för det EES-avtal som schweizarna en gång i tiden röstade nej till i en folkomröstning. Ett av avtalen handlar om fri rörlighet för personer. Frågan är nu hur EU skall agera när Schweiz befolkning sagt att en del av detta paket vill man inte längre ha. Viviane Reding, EU-kommissionens vice ordförande har varit ute och hotat redan med att schweiziska företags tillgång till EU:s inre marknad kan komma att begränsas. Det är nog dock något som bara förvärrar för både EU och Schweiz. Bemöter EU Schweiz med protektionistiska åtgärder kommer situationen att förvärras och båda parter kommer att förlora ekonomiskt.

Schweiz har i tidigare folkomröstningar röstat ja både till Schengensamarbetet och att ge rumänska och bulgariska medborgare tillgång till den schweiziska arbetsmarknaden. EU kan nu bara vänta ut situationen annars kommer folkopinionen i Schweiz att bli än mer EU-fientlig.

JAN Å JOHANSSON