nejtilleu_logga  Folkrörelsen Nej till EU 

Trojkan är odemokratisk

2014-o3-22

 

EU-parlamentet antog nyligen två betänkanden om den så kallade trojkans arbete i krisdrabbade EU-länder. Rapporterna drar slutsatsen att trojkan är odemokratisk och föreslår upprättandet av en europeisk valutafond för att stärka den demokratiska insynen och kontrollen.

EU-parlamentets två initiativbetänkanden (inte lagstiftning) innehåller en utvärdering av trojkans (EU-kommissionen, Europeiska centralbanken och Internationella valutafonden) arbete i de krisdrabbade euroländerna samt de sociala konsekvenserna av detta arbete.

En majoritet av ledamöterna ansåg att trojkan upprättades ad-hoc, utan någon klar rättslig grund i EU:s fördrag och utan möjlighet till demokratisk kontroll eftersom EU-parlamentet inte var inblandat. Trojkan var dessutom kopplad till Eurogruppen som också saknar ansvarsutkrävande. Parlamentet uppmanar därför till att på längre sikt skapa en europeisk valutafond som ersätter trojkan. Detta skulle i så fall kräva en ändring av EU:s grundlagar, Lissabonfördraget.

EU-kommissionen uppmanas dessutom att innan 2016 göra en genomgång av sitt arbete i trojkan och presentera en rapport om de ekonomiska och sociala konsekvenserna av anpassningsprogrammen i Grekland, Portugal, Irland och Cypern.

Föredraganden för rapporten om de sociala konsekvenserna av trojkans arbete, den spanske socialdemokraten Alejandro Cercas, sade i debatten att ekonomisk politik måste tjäna sysselsättningen och respektera grundläggande rättigheter.

”Anpassningsprogrammen kan inte undergräva kollektivavtalen som undertecknats av arbetsmarknadens parter, kapa eller frysa minimilöner och pensionssystem och sänka dem till under fattigdomsnivåer, eller att göra det svårare att få tillgång till grundläggande medicin och överkomligt boende”, enligt Alejandro Cercas.

Men det precis det som de så kallade anpassningsprogrammen (memorandumen) från EU/ECB/IMF gör i praktiken. Grekland är ett talande exempel. Arbetslösheten ligger på närmare 30 procent. Lönerna och pensionerna har sjunkit mellan 35 och 50 procent. Tre miljoner människor saknar sjukvårdsförsäkring på grund av arbetslöshet. Allt fler lever under fattigdomsgränsen. Åtstramningarna stänger skolor, sjukhus och vårdinrättningar. Internationella Röda Korset har klargjort att landet befinner sig i humanitär kris