nejtilleu_logga  Folkrörelsen Nej till EU 

Greker folkomröstar om privatisering i Thessaloniki

2014-05-15

Nätverket för Grekland ordnade den 3 maj en stor gala till stöd för Greklands folk och emot Trojkans åtstramningspolitik. Mer än 700 åhörare fick bl.a. lyssna till artister som Arja Saijonmaa med orkester, Mikael Wiehe och Ale Möller, Jenny Wrangborg m.fl.

Vårt stöd och solidaritet behövs hela tiden. Som en del av villkoren i det s.k. ”memorandum” som Trojkan (EU-kommissionen, Europeiska centralbanken och IMF) påtvingat den grekiska regeringen 2011 planerar regeringen nu att privatisera EYATH, det statligt skötta vattenbolaget som förser Thessaloniki’s 1, 5 miljoner invånare med vatten och sanitet. Nu i maj är det franska jättebolaget Suez och det israeliska statliga bolaget Mekerot de enda som är kvar i upphandlingsprocessen.

Denna upphandling sker trots att nära två miljoner människor i alla EUs 28 medlemsländer har skrivit under det europeiska medborgarinitiativet mot privatisering av vatten och sanitet, Right to Water. Initiativet presenterades för ledamöterna i EU-parlament den 17 februari, vilket tvingade parlamentsledamöter från alla politiska grupper att tillstå att privatisering av vatten och sanitet är extremt impopulärt inom EU och uppmana EU-kommissionen att inte ta fram ett privatiseringsdirektiv inom fackområdet.

Nu försöker det grekiska regeringen i sin undfallenhet inför Trojkan lögnaktigt övertyga medborgarna att ”det finns inget alternativ”. Medborgarna i Thessaloniki har motsatt sig privatiseringen av EYATH i över tre år nu. Det finns alternativ till privatiseringen. Vattenbolaget kan fortsätta som nu. Alternativt kan det drivas som en kommunal verksamhet eller i regional samverkan. Det är ett växande socialt, legalt och politiskt tryck mot att sälja ut bolagets verksamheter. Både nationella och lokala opinionsundersökningar visar att mer än 75 procent motsätter sig en privatisering.

Den 18 maj, samtidigt som första omgången i kommunal- och regionalvalen och en vecka före EU-parlamentsvalet, arrangerar gräsrotsrörelser som en är emot privatisering en icke bindande folkomröstning. Röstlådor kommer att placeras ut utanför alla Thessalonikis vallokaler. Genom åtgärden har trots begränsade ekonomiska resurser och massmedias fientlighet aktivisterna lyckats bryta upp apati och resignation. De grekiska folkrörelserna och fackföreningarna vill inte stå vid sidan och se på när de europeiska och globala storföretagen plundrar landet. Det finns massor med alternativ, när den organiserade rörelsen frigör sin kreativitet och står upp mot angreppen på allmänna välfärdstjänster och sina medborgliga rättigheter.

Jan-Erik Gustafsson